- Dufvenkrooks Julspecial funkar varm som kall
- Granjakt och julmys på egen gran
- Utökad service chatta med Örebro kommun
- Bristande tillgång till grundläggande betaltjänster påverkar invånare
- Stängning av Arenaskolan står fast
- Underlätta för snöröjningen parkera på rätt sida vägen
- Henrik Nyblom testar nya skämt på STÅ
- Amanda Köpberg Hansson på Nora bibliotek får Alfredpriset 2024
- STILL kommer närmare kunderna med ny regionindelning
- När hjulen står för dörren
Lärarutredningens förslag välkomnas nu måste det bli verkstad
Pressbild Uppsala kommun.
Regeringens utredare Peter Honeth, har lämnat lärarutbildningsutredningen till utbildningsminister Johan Pehrson (L). Utredningen välkomnas av Mälardalsrådet, som samlar kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen.
Tillgången till utbildade lärare är en avgörande framtidsfråga för de nio regionerna, ,u måste regeringen leverera på utredningens slutsatser så att inte notan skickas vidare till kommunerna.
— Allting börjar med en bra lärare. I Stockholm-Mälarregionen är vi nio regioner som gått samman för att tydligt peka ut tillgången till utbildade lärare som en avgörande framtidsfråga. Nu har utredningen lämnat sitt förslag och det är upp till regeringen att göra verkstad av förslagen om ökad attraktionskraft, lärcentrum och att fler som läser till lärare också avslutar sin utbildning. I slutändan handlar det om att mer pengar behövs från regeringen, så att inte notan skickas vidare till kommunerna, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
Planera och dimensionera lärarutbildningen utifrån lokala behov
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. I det politiska samarbetet för kompetensförsörjning, En Bättre Matchning, samarbetar de nio regionerna Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Dalarna och Värmland.
Mälardalsrådet har följt arbetet med lärarutbildningsutredningen och lämnat viktiga medskick om att bland annat planera och dimensionera lärarutbildningen utifrån lokala behov, förbättra genomströmningen och erbjuda flexibla studievägar på fler orter. Flera av förslagen finns med i lärarutbildningsutredningen som lämnades till regeringen den 3 december.
— Höjda antagningskrav till lärarutbildningen kommer att leda till färre, men mer motiverade sökande. Långsiktigt kommer det att öka attraktionen för yrket, men måste i närtid följas upp med flexibilitet och snabbspår utifrån kommunernas behov och efterfrågan på utbildningen. Exempelvis genom kompletterande utbildningar för den som har ämneskunskap och vill karriärväxla. Flera av regeringens initiativ är välkomna. Utan bra lärare hotas grunden för vårt näringsliv och internationella konkurrenskraft, säger Kristoffer Tamsons (M), 1:e vice ordförande Mälardalsrådet och regionråd Region Stockholm.
Etablering av lärcentrum en av lösningarna
Mälardalsrådet har i en rapport om lärarbristens förklaringsfaktorer konstaterat att kommuner som ligger nära ett lärosäte, har en bättre tillgång till lärare än kommuner som har långt till ett lärosäte. En lösning på detta är etableringen av lärcentrum, en (mestadels) fysisk mötesplats, där man som studerande kan möta andra studerande och få stöd av lärare och annan personal i sitt lärande.
Lärcentrum bedrivs i nära samverkan med kommunerna och utredningen pekar både på behovet av ökade incitament för lärcentrum och för ett fortsatt och fördjupat samarbete mellan lärosäten och kommunerna, som har ansvaret för skolan.
— Utredaren har pekat på möjligheten att stärka lokala lärcentrum med riktade incitament. Mälardalsrådet ser positivt på förslaget och har vid flera tillfällen uppmärksammat behovet. En fungerande lärarutbildning är ett statligt ansvar och kommunerna behöver bli kompenserade för sina bidrag till kompetensförsörjningen av lärare. Det behövs en starkare samverkan mellan kommunerna, lärosätena och arbetsmarknadens aktörer för att tidigt synliggöra bristen på olika sorters lärare. Vi välkomnar även utredningens förslag om att ge lärosätena ett uppdrag om att gemensamt planera utbud och dimensionera utbildningarna, säger Irén Lejegren (S), ordförande Mälardalsrådets samarbete för strategisk kompetensförsörjning En Bättre Matchning.
Seminarium i riksdagen
Behovet av en stärkt lärarutbildning kommer att uppmärksammas på ett riksdagsseminarium arrangerat av Mälardalsrådet den 5 december. Deltar på seminariet gör bland andra Fredrik Malm (L), ordförande riksdagens utbildningsutskott, Caroline Helmersson Olsson (S), ledamot riksdagens utbildningsutskott och Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Mälardalsrådet
Related Posts
Latest News
-
Dufvenkrooks Julspecial funkar varm som kall
Glögg/Glöda En nordisk varm dryck baserad på kryddat vin eller...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Granjakt och julmys på egen gran
Lördag den 14 december kl. 10–14, är man välkommen att...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Utökad service chatta med Örebro kommun
Utökad service! Chatta med Örebro kommun om frågor som rör...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Bristande tillgång till grundläggande betaltjänster påverkar invånare
Hur påverkas invånarna i Örebro län av bristande tillgång till...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Stängning av Arenaskolan står fast
Skolinspektionen beslutade i februari att stänga den fristående skolan Arenaskolan...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Underlätta för snöröjningen parkera på rätt sida vägen
I Karlskoga gäller datumparkering under hela året mellan klockan 00.00-07.00,...
- Posted december 4, 2024
- 0
-
Svenska elever presterar bättre i matematik visar internationell studie
Svenska elever i både årskurs 4 och 8 har förbättrat...
- Posted december 4, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login