Lärartätheten på fritidshemmen i Örebro län har försämrats med 60 procent på fem år

By on 8 maj, 2018
Arkivbild

Det går fler elever än någonsin på landets fritidshem. I dag på fritidshemmens dag kan Lärarförbundet presentera rapporter på läns- och kommunnivå med ny statistik från Skolverket. Antalet elever per lärare ökar kraftigt på fritidshemmen i Örebro län. Dessutom har länet hela landets näst största elevgrupper. 

Under de senaste åren har vi generellt sett en kraftigt försämring i lärartäthet på fritidshemmen i nästan hela landet. År 2012 gick det 37 elever per heltidsanställd behörig lärare i fritidshemmen i riket som helhet, år 2017 var den siffran uppe i 54.

Även i Örebro län har lärartätheten försämrats på fem års sikt. År 2012 hade fritidshemmen i länet 33 elever per heltidsanställd behörig lärare, jämfört med 53 i dag.

Ett lågt värde är bra i den här grafen. Få elever per lärare betyder hög lärartäthet.

En rapport som Lärarförbundet släppte tidigare i vår visar att lärarna i fritidshem har väldigt lite tid för planering, stora barngrupper gör att lärare går på knäna och att bristerna drabbar kvaliteten i verksamheten. Det kommer att krävas politisk vilja och stora resurser- både på lokalt och nationellt plan- för att fritidshemmen ska kunna fortsätta att utvecklas och bli den unika verksamhet som den har möjlighet att vara.

– Bristen på utbildade lärare i fritidshemmen gör det svårt att bedriva undervisning utifrån läroplanens intentioner och fritidshemmen har dessutom aldrig haft så många inskrivna elever som i dag. Ändå lyser satsningarna med sin frånvaro. Vi är nu mitt uppe i en avtalsrörelse, lärararbetsgivarna har nu chansen att ändra på det, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Jämfört med andra län i Sverige har fritidshemmen i Örebro även relativt många elever per fritidshemslärare. Länet har den sjätte lägsta lärartätheten på fritidshemmen i riket.

Att ha ett lågt värde i det här diagrammet är bra. Få elever per lärare betyder hög lärartäthet.

Fritidshemmen i Örebro har landets näst största elevgrupper

Under 2017 gick det 45 elever per fritidshemsavdelning i Örebro län. Det innebär att länet nu har de näst största elevgrupperna i hela landet.

Att ha ett lågt värde i det här diagrammet är bra. Det betyder att elevgrupperna är relativt små.

Jämfört med 2016 har gruppstorlekarna på fritidshemmen i Örebro län inte förändrats nämnvärt. I hela landet låg elevgruppernas storlek på fritidshemmen också kvar på ungefär samma nivå som året innan.

– Vi vill se nationella riktmärken för elevgruppernas storlek och upprätta en plan för hur riktmärkenas nivåer ska nås. Att resurser satsas för högre lärartäthet genom fler utbildade lärare i fritidshemmen och säkra tillräcklig tid för planering, reflektion och utveckling av all undervisning för varje lärare i fritidshemmen, säger Johanna Jaara Åstrand. Med satsningar på fler lärare i fritidshem, högre lön, bättre arbetsvillkor kan vi höja lärareffekten i fritidshemmen. Politikerna måste tillföra de resurser som möjliggör för verksamheten att leva upp till hela sin potential. Det är bedrövligt att verksamheten inte prioriteras högre av politiken, tänk om och gör rätt.

Att ligga lågt i det här diagrammet är bra. Det betyder att elevgrupperna är relativt små.

Unika rapporter för alla kommuner

För att lyfta fram de stora regionala skillnaderna i lärartäthet och gruppstorlekar på fritidshem runtom i landet har Lärarförbundet sammanställt rapporter för samtliga kommuner i landet.

Klicka på den kommun du vill läsa mer om i tabellen nedan.

Antal elever per heltidstjänster med pedagogisk högskoleexamen i Örebro län

Kommun 2017 2016 Förändring
Askersunds kommun 71,9 63,8 8,1
Degerfors kommun 37,5 36,4 1,1
Hallsbergs kommun 58,5 48,9 9,6
Hällefors kommun 36,1 35,8 0,3
Karlskoga kommun 36,4 32,4 4,0
Kumla kommun 45,0 53,4 −8,4
Laxå kommun 44,1 28,7 15,5
Lekebergs kommun 81,3 84,7 −3,4
Lindesbergs kommun 73,7 54,1 19,6
Ljusnarsbergs kommun Uppgift saknas 200,0 Uppgift saknas
Nora kommun 45,2 34,3 10,9
Örebro kommun 54,9 55,4 −0,5

Så här har vi gjort
Undersökningen om lärartäthet i fritidshemmet är baserad på offentlig statistik, som tillhandahålls av Skolverket. Då samlas statistik om hur många barn som går på fritidshemmen, hur många som arbetar där omräknat till heltidstjänster, och hur stor andel av heltidstjänsterna som innehas av pedagogisk personal. Med hjälp av dessa värden räknar Lärarförbundet fram lärartätheten i fritidshemmet.

Statistiken samlas in den vecka som den 15 oktober inträffar varje år och publiceras i april året efter. Det är fritidshemmen och deras huvudmän som själva rapporterar in vilka som är anställda. Denna uppgift jämförs sedan med de offentliga uppgifterna om vilken utbildning en person har, i utbildningsregistret.

Länet 
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login