- Fem eldsjälar belönas med Energiklappen 2024
- Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken
- Susanne Jarls tjänst i Askersunds kommun upphör
- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Lärarbehörigheten ökar i gymnasiet
Andelen behöriga lärare i gymnasieskolan har ökat, från 82,4 procent föregående läsår till 83,5 procent i år. I grundskolan är andelen behöriga lärare på samma nivå som förra läsåret, 71 procent. Högst andel behöriga lärare finns fortsatt i förskoleklassen, drygt 86 procent.
Det visar Skolverkets statistik över pedagogisk personal i skolan läsåret 2021/22.
– Vi vet att lärares kompetens och ledning har stor betydelse för undervisningens kvalitet. Därför är det är viktigt att ansvariga i kommuner och fristående skolor utarbetar långsiktiga strategier för lärarförsörjningen och att rektorerna har en god överblick över vilka lärare som är behöriga i skolan, säger Lee Gleichmann Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket.
Sju av tio lärare behöriga i grundskolan
I grundskolan är andelen lärare med legitimation och behörighet i minst ett av sina undervisningsämnen 71 procent, vilket är i linje med föregående läsår. Behörigheten är högre bland lärare som undervisar i de lägre årskurserna. Högst andel behöriga lärare finns i ämnena svenska, matematik, franska samt idrott och hälsa. Lägst andel behöriga lärare finns i ämnena i teknik, svenska som andraspråk och slöjd. Andelen behöriga lärare har ökat mest i spanska, en ökning med 2 procentenheter.
– Lärarförsörjningen är en viktig fråga. Skolverket jobbar på olika sätt med att stödja ansvariga i kommuner och fristående skolor med exempelvis olika former av kompetensutvecklingsinsatser. Lärarlyftet är en satsning där lärare som redan har en lärarexamen på ett ganska enkelt sätt kan bli behöriga i flera ämnen, årskurser och skolformer. Vi jobbar också aktivt med att sprida kunskap om olika vägar in i läraryrket, säger Lee Gleichmann Linnarsson.
Hög behörighet bland lärare i gymnasiet
I gymnasieskolan ökar andelen behöriga lärare en aning och uppgår till 83,5 procent jämfört med 82,4 procent föregående läsår. Högst andel behöriga lärare finns fortsatt i ämnena historia, svenska och biologi där 89 till 92 procent av lärarna är behöriga. Lägst andel behöriga lärare återfinns i ämnena svenska som andraspråk och teknik, där 47 respektive 55 procent är behöriga.
Andel behöriga lärare i grund- och gymnasieskolan 17/18 – 21/22 | |||||
2017/18 | 2018/19 | 2019/20 | 2020/21 | 2021/22 | |
Grundskolan | 71,4 | 70,5 | 70,1 | 71,1 | 71,0 |
Gymnasieskolan | 80,6 | 81,4 | 81,6 | 82,4 | 83,5 |
Högst andel behöriga lärare i förskoleklassen
Liksom tidigare år är det högst andel behöriga lärare och förskollärare i förskoleklass, drygt 86 procent, vilket är på liknande nivå som föregående läsår.
Låg andel behöriga lärare i grund- och gymnasiesärskolan
I grundsärskolan och gymnasiesärskolan är andelen behöriga lärare fortsatt låg. Knappt var femte lärare är behörig att undervisa i respektive skolform och så har det sett ut under de senaste läsåren.
– Det är naturligtvis oerhört bekymmersamt att andelen behöriga lärare i grundsärskolan och gymnasiesärskolan är så låg och inte heller har ökat över tid, särskilt med tanke på att eleverna i de här skolformerna har extra stort behov av lärare med specialpedagogisk kompetens, säger Lee Gleichmann Linnarsson.
Högre andel behöriga lärare i kommunala skolor
Lärarbehörigheten är fortsatt högre i kommunala skolor jämfört med fristående skolor. I kommunala grundskolor är 72 procent av lärarna behöriga och i de fristående är motsvarande siffra 64 procent. I kommunala gymnasieskolor är nära 87 procent av lärarna behöriga jämfört med drygt 75 procent av lärarna i fristående gymnasieskolor.
Nästan 6 000 lärare i modersmål
Det är drygt 5 900 personer som tjänstgör som modersmålslärare inom skola och vuxenutbildning. Det motsvarar cirka 3 100 heltidstjänster då många arbetar deltid. Flest modersmålslärare finns det i arabiska, följt av somaliska och persiska. Det är 16 modersmålslärare som undervisar i ukrainska och 197 som undervisar i ryska.
Fakta om behörighet och lärarlegitimation
Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011. Målet med legitimation är att öka kvaliteten i svenska skolan, höja statusen på yrket och tydliggöra vad en lärare och förskollärare är behörig att undervisa i. För att få undervisa som lärare eller förskollärare krävs som regel legitimation med rätt behörighet för undervisningen. För att vara behörig att att undervisa i grundsärskolan eller gymnasiesärskolan krävs som regel både en förskollärar-eller lärarexamen och en speciallärarexamen med inriktning mot utvecklingsstörning.
Sverige
Örebronyheter
Källa Skolverket
Related Posts
Latest News
-
Fem eldsjälar belönas med Energiklappen 2024
För femte året i rad delar Linde energi ut Energiklappen...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sidokrock på avfart mot Marieberg
En trafikolycka har inträffat på avfarten mot Marieberg. Det är en...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Susanne Jarls tjänst i Askersunds kommun upphör
Askersunds kommun och Susanne Jarl har träffat en överenskommelse om...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad
Sex av tio vill ha julklapp som för skillnad, gåvor...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man betalade 401 000 kronor för gratis bio hela livet
En man i västsverige vann Filmstadens auktion under Musikhjälpen och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 23, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login