Lärarbehörigheten minskar i grundskolan men ökar i gymnasiet

By on 15 mars, 2019
Arkivbild

Sedan förra läsåret har andelen behöriga lärare i gymnasieskolan ökat, från 80,6 procent förra läsåret till 81,4 procent i år. Samtidigt minskar andelen behöriga lärare i grundskolan från 71,4 procent förra året till 70,5 procent. Det visar Skolverkets nya statistik om pedagogisk personal i skolan. Statistiken finns även på läns- kommun- och skolenhetsnivå.

Det är glädjande med ökningen i gymnasieskolan men att behörigheten minskar i grundskolan från en redan låg nivå är allvarligt. Lärarbristen är en ödesfråga som alla med ansvar för den svenska skolan måste samlas kring. Det behövs ett helhetsgrepp. Därför efterlyser vi en nationell strategi för att säkra lärarförsörjningen, säger Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Stora skillnader mellan olika skolformer
Totalt har antalet lärare ökat från 134 300 förra året till 135 900 i år. En lärare betraktas som behörig om läraren har lärarlegitimation med behörighet i minst ett undervisningsämne. För att ge en rättvisande bild räknas statistiken om till heltidstjänster. Behörigheten är högst bland lärare i förskoleklassen där den har ökat från 84 procent förra året till närmare 85 procent i år. Lägst är behörigheten i grundsärskolan där 14 procent av lärarna är behöriga.

Skillnader mellan kommuner och mellan skolor
Lärarbehörigheten är generellt högre i kommunala skolor än i fristående skolor. I gymnasieskolan har skillnaderna mellan kommunala och fristående skolor ökat från 8 procentenheter läsåret 2015/16 till 12 procentenheter i år. I grundskolan har skillnaderna minskat från 12 procentenheter läsåret 2015/16 till 8 procentenheter i år. Det är också stora skillnader i lärarbehörighet mellan landets olika kommuner.

– Välutbildade och kompetenta lärare är avgörande för att eleverna ska få en bra utbildning. Stora skillnader innebär att alla elever inte ges samma förutsättningar. I lärarbristens spår finns det också en risk att välmeriterade lärare söker sig bort från skolor i utsatta områden. Lärarbristen riskerar att spä på den försämrade likvärdigheten i skolan, säger Peter Fredriksson

Fakta om behörighet och lärarlegitimation
För att en lärare ska få tillsvidareanställning och självständigt kunna sätta betyg krävs legitimation. Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011 och legitimationerna utfärdas av Skolverket. För att få lärarlegitimation krävs en behörighetsgivande lärarexamen. För att få undervisa krävs både legitimation och behörighet i minst ett undervisningsämne.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login