Länsmuseet under 2023 museichefen berättar

By on 11 januari, 2023
Örebro slott, vinter 1935.
Fotograf okänd via Örebro Läns Museum

År 2023 fortsätter Örebro läns museum att vara utan sin huvudbyggnad i Slottsparken i Örebro, museichef Birgitta Johansen berättar om läget för museets renovering och återuppbyggnad men även om allt länsmuseet gör på andra platser för att möta besökare.

– Vi ser vi fram emot att planeringen och återuppbyggnaden av museet sätter i gång på allvar. Det ska bli jätteroligt att komma i gång på riktigt, säger Birgitta Johansen. – Vi lägger in mycket resurser i det arbetet och hjälper byggherren och huvudentreprenören så att bästa resultat ska uppnås. Vi är ju de som ska vara där och måste vara bra på att berätta exakt hur vi vill ha det. Nästan alla som jobbar på museet är med i arbetet på något sätt. Om några år när vi har öppnat på nytt kommer lokalerna att vara bättre för både besökare och föremål. Vi kommer att kunna låna in och visa konstföremål som vi inte haft möjlighet till förut.

Eftersom öppningen av museibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 har dröjt så länge har länsmuseet under flera års tid hittat nya sätt att möta besökare på. Mobila museet är en stor lastbil som gör att man kan resa runt i länet med utställningar.

Museets personal följer med och träffar museibesökare på alla möjliga platser som skolgårdar, hembygdsgårdar och ställen där många människor rör sig.

– Vi håller på att färdigställa två nya utställningar som specialbyggs för flaket och som kommer att turnera under 2023. För skolan kommer vi att ta fram ett nytt mobilt program om forntiden i länet.

Under hösten 2022 testade museet att ha publika träffar på högkvarteret på Kaserngården 6 i Örebro. Där finns föremålsmagasin och kontor och dit bjuds allmänheten in till en serie som kallas ”Tusentals ting”.

Besökarna får träffa olika experter som delar med sig av sina kunskaper och tillsammans kan man komma riktigt nära föremålen ur samlingarna.

Utställningar och verksamhet på Örebro slott och på museets anläggningar i länet

– Siggebohyttan har vi under några år prioriterat och utvecklat som besöksmål med till exempel en digital guidad tur i vår app, lokala produkter i caféet och barnaktiviteter på somrarna. På Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga har vi tagit fram ett nytt spår som kompletterar det innehåll vi visar i arbetarlägenheterna. Det handlar om ekologiska fotavtryck och vänder sig till alla, inte minst skolan, säger Birgitta Johansen.

Ett område som Örebro läns museum arbetat med under många år är Bergslagens historia.

– Under paraplyet ”Hyttbyggartid” har vi arbetat brett, både med forskningsinsatser, en vetenskaplig konferens och med utställningar på slottet och på Siggebohyttan. Under året fortsätter museet med att initiera forskningsprojekt och söka pengar. Vi kommer att genomföra ”Bergslagens historiedagar” som vi drog i gång förra året. De som står för programmet är främst föreningar knutna till hembygdsrörelsen. Vi som museum kan möjliggöra att eldsjälarna som visar och sköter sina egna miljöer och gårdar får tillgång till ny kunskap och nya perspektiv. Vi kan till exempel ordna miniseminarier eller skapa mötesplatser. Vi hoppas även kunna arrangera någon publik arkeologisk aktivitet under året kopplat till Bergslagen.

Sammantaget tror Birgitta på ett gott nytt museiår.

– Efter pandemin kan vi se att vi återfått våra besökare under 2022, det är jättekul att folk hittat tillbaka till oss. I en tuff och orolig tid finns det efterfrågan på kultur och upplevelser och inte minst på platser för samtal och reflektion som ju museet kan erbjuda.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login