Länsmuseet satsar på bergslagens historia

By on 7 juni, 2021
Moshyttan i Noraskogs bergslag, foto Per Torgén/ÖLM

I sommar tar Örebro läns museum ett samlat grepp på bergslagens förflutna. En ny utställning – Boom i bergslagen – öppnar på Örebro slott. En annan del av denna spännande månghundraåriga historia finns att upptäcka kring natursköna Siggebohyttans bergsmansgård. Och runt om på olika platser i bergslagen dyker miniutställningar upp som förklarar och ringar in varför denna historia är så viktig att berätta och bevara.

Bergslagens historia är historian om järnet. Och här finns mycket av bakgrunden till varför Sverige blev Sverige. Efterfrågan på järn gjorde att bergslagens rikedomar blev begärliga för många. Redan under 1200-talet började järnet att brytas i gruvor. Hela landskapet behövdes, vatten som gav kraft, skogen som gav bränsle, jorden som gav mat. En ny grupp människor fick inflytande – bergsmännen. De var bönder som skaffade sig grepp om alla dessa naturtillgångar men framförallt den nya hi-tech uppfinningen – att utvinna järn ur malm i hyttor. Denna kunskap gav dem inte bara rikedom utan även makt och inflytande.

Hela denna utveckling påverkade formandet av Sverige. Kungamakten ville såklart kontrollera denna rikedom. På strategiska platser anlades städer där järn skeppades vidare ut till Europa. Örebro är ett exempel. Och här placerades fogden – kungens förlängda arm, som kontrollerade handeln och samlade in skatt.

På Örebro slott öppnas i sommar utställningen Boom i bergslagen. Här kommer besökaren att genom en interaktiv modell kunna se hur viktigt kunskapen och samarbetet var för att få fram järnet. Fokus är medeltiden och hur allt startade. På länsmuseets egen bergsmansgård i Siggebohyttan visar vi en annan tid ur den långa bergslagsepoken. Många av de bergsmansgårdar som byggdes under 17- och 1800-talet manifesterade bergsmännens makt och rikedom. Siggebohyttan var en av de största i våra trakter, med stora ägor med gruvhål, skog och jordbruksmark. Förutom att strosa rum i bergsmansfamiljens 14 rum och tre kök kan besökaren numera också upptäcka upphovet till rikedomen. Längs vandringsleden som går upp till de gamla gruvhålen i skogen finns gott om spår i marken av kolning, transporter och allt annat som hörde till.

Spåren av denna månghundraåriga historia finns kvar på många olika platser runt om i dagens bergslag. Tillsammans utgör de en berättelse, ett sammanhang. Alla delar behövs för att man ska se hela bilden. Därför har museet gjort miniutställningar som dyker upp på fem olika platser runt om i bergslagen i sommar. Det är vepor med texter som berättar om olika platser men även om hoten mot bergslagens historia, och varför den fortfarande är viktig att bevara och förmedla.

Genom en digital guide i en app som museet lanserar under sommaren 2021 kommer besökaren till Siggebohyttans bergsmansgård få mer och fördjupad information om både gården och landskapet runt omkring. I appen finns också en karta och vägledning till platserna där de fem miniutställningarna finns.

Platser för miniutställning – Hyttbyggartid

  • Järle kvarndamm
  • Gamla Pershyttans kulturreservat
  • Noraskogs hembygdsförening (magasinet vid Götlinska gården i Nora)
  • Grecksåsars hyttbleck
  • Siggebohyttans bergsmansgård

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login