Länet | Offensiv plan för att hantera flyktingsituationen

By on 16 mars, 2016

Sedan flyktingsituationen i världen förändrades dramatiskt förra året finns nu cirka 7 500 asylsökande i Örebro län. Regionstyrelsen tog i dag beslut om en handlingsplan för hur Region Örebro län ska hantera flyktingsituationen. Beslutet innebär också att 20 utredningsuppdrag ges samt ett uppdrag att påbörja ett aktivt arbete med integrationsinsatser.

Regionstyrelsen beslutade också om personalförstärkningar med sammanlagt åtta tjänster till vårdcentralerna som märker av ett ökat behov av vårdinsatser mot psykisk ohälsa bland asylsökande. Personal som ska anställas är psykologer, socionomer eller kuratorer. Bakom regionstyrelsens båda beslut står samtliga partier utom (SD).

Aktivt arbete med integrationsinsatser
Handlingsplanen innehåller ett antal åtgärder som ska ge verksamheterna i Region Örebro län bättre förutsättningar för att klara sitt befintliga uppdrag gentemot länsborna samt att kunna ge asylsökande den service och hälso- och sjukvård de har rätt till. Ett uppdrag ges också att aktivt arbeta med integrationsinsatser på regional nivå.

Viktiga principer om medmänsklighet och alla människors lika värde
Som stor samhällsaktör har vi ett ansvar att på bästa sätt hantera flyktingsituationen i vårt län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Det är naturligtvis mycket viktigt att vi kan hantera både vårt befintliga uppdrag gentemot länsborna, men också vårt uppdrag gentemot de asylsökande. Handlingsplanen ska säkra detta.

Vi har antagit en offensiv plan i stor politisk enighet. Den breda enigheten visar att vi tillsammans i Region Örebro län står upp för de viktiga principerna om medmänsklighet och alla människors lika värde. I dagens samhällsklimat är det viktigt att kraftfullt visa att vi står fast vid dessa orubbliga principer.

Dagens flyktingar är framtida resurser
Med handlingsplanen ger vi förutsättningar för att Region Örebro län på ett bra sätt ska kunna hantera flyktingsituationen, säger Ola Karlsson (M), oppositionsråd. Det är också viktigt att vi ser de människor som kommer till vårt län inte bara som flyktingar, utan också som framtida resurser. Många av de asylsökande är välutbildade och därför måste vi samtidigt arbeta för att de som får uppehållstillstånd snabbt kan komma i arbete och bidra till att bygga vårt län och vår välfärd.

Flyktingmedicinskt centrum ska utredas
Exempel på uppdrag som ska utredas: eventuell samlokalisering av asyl- och invandrarhälsans verksamhet för att öka antalet hälsoundersökningar, skapandet av ett mångkulturellt flyktingmedicinskt center, eventuell förstärkning av psykiatrin med anledning av ett ökat behov, eventuell tillfällig förstärkning av Folktandvården, om värdar/värdinnor inom kollektivtrafiken kan användas, om fler bussar inom Länstrafiken kan användas för att köra extra turer mellan asylboende och centralorter, vilka språkkompetenser som finns som resurs i Region Örebro län och hur Region Örebro län kan skapa fler praktikplatser till personer som fått uppehållstillstånd.

Bakgrund:
Den snabba inflyttningen av 8 000 människor har för Region Örebro läns verksamheter inneburit stora konsekvenser för delar av verksamheterna. I första hand påverkas vårdcentralerna, barnavårdscentraler, barnmorskemottagningar, asyl- och Invandrarhälsan, Folktandvården, tolkverksamheten samt Länstrafiken. Den påverkan på verksamheten som flyktingsituationen för med sig är dock mycket ojämnt fördelad i länet.

Hur flyktingsituationen kommer utvecklas under 2016 är svår att förutse. Avgörande för hur många asylsökande som kommer att finnas i länet ligger utanför Region Örebro läns kontroll. Men en uppskattning pekar på att antalet asylsökande i länet under hela 2016 kan förväntas vara minst lika många som det är i dag.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login