Länet | Kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun tar form

By on 16 juni, 2016
Ett inspirerande kulturliv är ett av profilområdena för varumärkesplattformen "Lindesberg - Bergslagens själ".

Nu har arbetat påbörjats inom beredningsgruppen för kultur- och fritidsfrågor med att ta fram ett kulturpolitiskt program för Lindesbergs kommun. Enligt tidplanen ska den kommunala kulturplanen vara klar för beslut i kommunfullmäktige i juni 2017.

Beredningsgruppen för kultur- och fritidsfrågor leds av Christer Pihlblad (S) och består i övrigt av Lena Kallionpää (S), Nafih Mawlod (S), Bo Jönsson (C), Bertil Jansson (M), Per Carlström (L) och Virosa Viberg (SD). Kommunala tjänstemän stödjer arbetet i den politiska arbetsgruppen genom att ta fram underlag och bidra med sin kompetens inom kulturområdet eller andra områden.

”Det är inte bara slutresultatet som är viktigt utan även själva processen att ta fram ett kulturpolitiskt program har stor betydelse”, står det i den övergripande projektbeskrivningen för arbetet: ”En god process innebär utrymme för fördjupning i frågorna. En bred politisk förankring är viktig, liksom förankring hos invånarna, kommunens förvaltningar, civilsamhället, föreningar samt näringslivet. Detta gäller naturligtvis även då programmet ska implementeras. Av det skälet bör man arbeta aktivt för att minska risken att inte ge processen tillräckligt med tid och engagemang eller tillfällen till förankring”.

Nätverket Lindekultur bjuder in till dialogmöte i september
Nätverket Lindekultur följer upp dialogmötet om det lokala kulturlivets plats i den regionala kulturplanen (som hölls 26 januari 2016) med tre dialogmöten i höst – bland annat om det kommunala kulturprogrammet i Lindesberg i september. Nätverket bjuder in ledamöterna i beredningsgruppen för kultur- och fritidsfrågor, andra politiker och berörda tjänstemän samt kulturella och kreativa verksamheter till ett dialogmöte i september (tid och plats meddelas senare).

Vad är ett kulturpolitiskt program?
Ett kulturpolitiskt program ska ange Lindesbergs kommuns inriktning för kulturområdet över tid och innehåller prioriterade områden med övergripande mål. Detta avspeglas sedan i verksamhetsplaner, handlingsplaner, budget med mera, enligt kommunens projektbeskrivning.

”Kommunen har ett stort kulturpolitiskt ansvar”, står det vidare i projektbeskrivningen: ”Det kulturpolitiska programmet är övergripande och ska genomsyra kommunens samtliga verksamheter. Programmet ska vara ett politiskt antaget dokument som blir ett styrinstrument för hela Lindesbergs kommuns strategiska och löpande arbete med kulturfrågor. Programmet ska vara vägledande för kommunfullmäktige, nämnder och utskott, personal inom kommunens förvaltningar, externa samverkanspartners samt kommuninvånarna. Dessutom kan dokumentet inspirera och engagera föreningsliv, näringsliv samt besökare inom kulturs ansvarsområden”.

Vad omfattar det kulturpolitiska programmet i Lindesbergs kommun?
Det kulturpolitiska programmet i Lindesbergs kommun bör omfatta följande kulturformer, enligt projektbeskrivningen:

  • Museiverksamhet, arkivverksamhet, kulturmiljöverksamhet och övrigt som kan betecknas som kulturarv inom kommunen; Film; Teater; Bild och form; Hemslöjd; Litteratur; Bibliotek; Musik; Dans; Kultur inom skolans och förskolans verksamhet; Kulturens roll i samhällsbyggandet; Föreningsliv inom kulturområdet; Studieförbund; Barn och ungdom; Integration och mångfald (som funktionsförmåga, kön, genus med mera); Kultur och hälsa; Lokaler för kulturkonsumtion och kulturproducenter; Evenemang; Samverkan mellan olika aktörer inom kulturområdet

Nulägesanalys av kulturområdet i Lindesbergs kommun
För att kunna skapa ett kulturpolitiskt program måste vi veta hur det ser ut idag, enligt projektbeskrivningen: Därför krävs en nulägesanalys av de områden som påverkar kulturen i Lindesbergs kommun.

  • En nulägesanalys bör innehålla bland annat:Befolkningsstruktur – ålder och demografi med framtida befolkningsutveckling; Kulturvaneundersökning bland invånarna i Lindesbergs kommun med särskild vikt vid barn och ungdomar; Föreningslivet inom kultur – omfattning, verksamheter, medlemsstruktur, geografisk spridning med mera; Lokaler för kulturutövande och kulturkonsumtion – funktionalitet, geografiskt läge, nyttjande, kostnad, tillgänglighet, energiförbrukning med mera; Föreningsbidrag – fördelning med mera

Omvärldsanalys av faktorer som påverkar kulturområdet i Lindesbergs kommun
Samhället är i ständig förändring med beslut, trender och rekommendationer som påverkar kulturområdet i Lindesbergs kommun. Därför ska faktorer i omvärlden som påverkar kulturområdet i Lindesberg kommun beaktas.

  • Exempel är: Lagstiftning – nuvarande och framtida; Politiska beslut och rekommendationer på regional och nationell nivå, t ex de nationella kulturpolitiska målen och den regionala kulturplanen; Trender och samhällsförändringar; Nationell och internationell forskning; Nationell och regional folkhälsoplan; FN:s barnkonvention.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login