- Mingel – *Makeriet* Lördag 11 Januari 2025
- Örebro HK föll i tredje perioden
- Högtidlig ceremoni när FMTIS fick ny förbandschef
- Region Örebro får 16,2 miljoner kronor för utlandsutbyten inom utbildning
- Taggad2025 i Hällefors
- Nu är anmälan till vårens danskurser i Kopparberg öppen
- Mingel – *Makeriet* Fredag 10 Januari 2025
- Oinspirerat BIK Karlskoga tog tre poäng
- Örebroarnas chans att vara med och utforma konstbiennalen OpenArt 2026
- Välkommen till utställningen ”När Finland kom till Sverige”
Lågt förtroende för banken hos småsparare
Småsparares förtroende för sin bank när det kommer till sparande i fonder och aktier är lågt, visar en privatekonomisk undersökning från Fundler genomförd av Ipsos.
40 procent upplever inte att man får den hjälp kring investeringar man behöver, och mer än hälften tvivlar på att banken är oberoende i sin rådgivning.
Svenskar är bäst i världen på att fondspara. Åtta av tio svenskar sparar i fonder och räknar man in det obligatoriska sparandet till premiepensionen är man alla fondsparare på ett eller annat sätt. Trots börsoron under 2022 visar statistik från Euroclear att antalet unika aktieägare i Sverige steg med 1,25 procent från året innan. Totalt äger idag drygt 2,7 miljoner unika svenskar aktier.
Samtidigt visar Fundlers undersökning att de tuffare ekonomiska tiderna har tvingat mer än var tredje att minska storleken på sitt sparande i aktier och fonder. Undersökningen visar också att småsparares förtroende för bankens rådgivning är lågt. 40 procent av de som behöver hjälp med sitt sparande i aktier och fonder uppger att man inte tycker sig få den stöttning man behöver. 58 procent av de som sparar i fonder och aktier litar inte på att banken är oberoende i sin rådgivning kring investeringar.
– Det låga förtroendet för bankerna är ett problem då det leder till att man kanske inte vågar investera på börsen alls. Istället blir pengarna liggande på bankkontot där deras värde urholkas extra mycket nu till följd av den höga inflationen, säger Mohammed Salih, sparekonom på Fundler.
Enligt en färsk undersökning från det multinationella revisions- och konsultnätverket Deloitte är oro för privatekonomi, speciellt levnadskostnader, en av de fem saker som personer mellan 20 och 40 år, så kallade Millennials och Generation Z, oroar sig mest över. Utöver de ekonomiskt oroliga tiderna man lever i ser Mohammed Salih att okunskap och passivitet är två stora faktorer som bidrar till ekonomisk oro.
– Som vuxen har du ett personligt ansvar för din privatekonomi. Samtidigt är det ett problem att vi är så olika rustade för uppgiften beroende på den kunskap vi fått med oss hemifrån. Folkbildning om privatekonomi borde vara högprioriterat. Som kund har du rätt att kräva hjälp av din bank och litar du inte på att rådgivningen är oberoende finns det idag en rad andra alternativ för enkla och ansvarsfulla investeringar på börsen, menar Mohammed Salih.
Mohammed Salih passar också på att ge en känga till bankerna, som gynnas av det höga ränteläget.
– När räntorna stiger tjänar bankerna mer pengar. Att du som kund är passiv tjänar banken på. Detta vet vi om, vilket inte direkt ökar förtroendet. Jag tycker det är dåligt att bankerna inte är mer framåtlutade i sin service och rådgivning.
Sparekonomens investeringstips för nybörjare
- Sätt upp en ekonomisk plan
Innan du börjar investera är det viktigt att ha en klar bild av din privatekonomi och dina ekonomiska mål. Bestäm dig för hur mycket du kan avsätta för investeringar varje månad. Skapa en budget och håll fast vid din långsiktiga sparplan.
. - Utbilda dig själv
Innan du sätter igång med investeringar i aktier är det viktigt att förstå de grundläggande koncepten och terminologin. Läs böcker, följ pålitliga finansiella nyhetskällor och ta del av utbildningsmaterial för att bygga upp din kunskap om investeringar. Har du inte tid eller intresse är rekommendationen att välja exempelvis en fondrobot som hjälper dig med förvaltningen.
. - Sprid riskerna
Sprid dina investeringar över olika tillgångsklasser, länder och sektorer. Genom att diversifiera dina investeringar minskar du risken. Ta hjälp av din bank eller en fondrobot om du känner dig osäker.
. - Ha en långsiktig strategi
Investeringar bör ses som en långsiktig strategi. En regel är att pengar du behöver inom tre år inte ska investeras på börsen Undvik att fokusera på kortsiktiga svängningar på marknaden och istället satsa på stabila tillgångar med potential att växa över tid. Ha tålamod och följ din investeringsplan.
. - Starta med låga risker och öka gradvis
När du är ny inom investeringar kan det vara klokt att börja med en mindre summa och låg risk. Erfarenhet ger dig en känsla för risk och avkastning. Gradvis kan du över tid öka storleken på dina investeringar och risken baserat på din erfarenhet och kunskap.
Ekonomi | Sverige
Örebronyheter
Källa: Fundler
Undersökningen är gjord av Ipsos på uppdrag av Fundler. 1 000 svenskar i åldern 18–65 år besvarade enkäten. Datainsamlingen skedde under januari 2023.
Latest News
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 11 Januari 2025
*Makeriet* 2025.01.11 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
Örebro HK föll i tredje perioden
Under lördagen lördagen åkte Örebro HK till Göteborg för att...
- Posted januari 11, 2025
- 0
-
Högtidlig ceremoni när FMTIS fick ny förbandschef
Nu har överste Johan Magnusson tagit befälet över Försvarsmaktens telekommunikations-...
- Posted januari 11, 2025
- 0
-
Region Örebro får 16,2 miljoner kronor för utlandsutbyten inom utbildning
Universitets- och högskolerådet (UHR) har under 2024 beviljat förskolor, skolor,...
- Posted januari 11, 2025
- 0
-
Taggad2025 i Hällefors
#Taggad är en kulturhelg som vill visa att Hällefors är...
- Posted januari 11, 2025
- 0
-
Nu är anmälan till vårens danskurser i Kopparberg öppen
Nu är anmälan till vårens danskurser med Linnea och Mimmi...
- Posted januari 11, 2025
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 10 Januari 2025
*Makeriet* 2025.01.10 Fredag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted januari 11, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login