Lagstiftning hindrar solelutbyggnaden – regionpolitikerna föreslår förändringar

By on 5 december, 2019
Arkivbild

Sveriges lagstiftning hindrar utbyggnaden av solel. Solcellsägare som har för stora solcellsanläggningar eller producerar för mycket energi straffas av regelverket. Nu har Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län beslutat att skicka ett antal förbättringsförslag till regeringen.

Inom solel finns stora möjligheter till tillväxt och ökad konkurrenskraft för företag, såväl som en ökad andel förnybar el, men den svenska lagstiftningen hindrar utbyggnaden av solel. Det visar en utredning som Region Örebro län har gjort. Den 4 december beslutade därför Samhällsbyggnadsnämnden att skicka ett antal förbättringsförslag till nationell nivå.

Vi vill att det ska vara smidigt, tryggt och förutsägbart att installera solceller. Det är det inte med dagens regelverk, menar Nina Höijer (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden på Region Örebro län.

Utredningen visar exempelvis att solelutbyggnaden hindras då den som installerar en för stor solcellsanläggning måste betala skatt på solelen den själv använder, och om du producerar för mycket solel kan du straffas med extra nätavgifter. I utredningen lämnas ett antal förslag för att förbättra regelverket och möjliggöra för fler solcellsinstallationer.

– Det finns ett stort intresse hos företagen att installera solceller, och vi har också en växande solcellsbransch i länet. Detta utgör en stor potential för arbetstillfällen och ekonomisk utveckling, säger Ylva Gullberg, solcellsexpert på Energikontoret Region Örebro län, som tagit fram underlag till utredningen.

Förbättringsförslagen som identifierats i utredningen kan inte åtgärdas på regional nivå utan ligger på nationell nivå. Det behövs också partiöverskridande politiska överenskommelser för att göra regelverket långsiktigt förutsägbart och ge trygghet till de som vill investera i solel. Solelutbyggnaden bidrar dessutom till klimatmålen både regionalt, nationellt och internationellt. Det regionala målet på 150 GWh solel 2030 är ett av bidragen från Örebro län till de internationella klimatförhandlingarna. Nina Höijer uppmanar därför de nationella aktörerna att snabbt färdigställa ett anpassat och förutsägbart regelverk inom solel.

– Vi från den regionala nivån vill ta vår del av ansvaret och ge stöd för företagen som vill öka sin tillväxt och konkurrenskraft och bidra till ett hållbart samhälle. Vi rekommenderar att den nationella nivån ger oss och företagen rätt förutsättningar i detta arbete.

Lokalt
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län

You must be logged in to post a comment Login