Lägre elnätspriser men kraftigt ökade skillnader mellan kommunerna

By on 20 maj, 2021

Elnätsavgifterna har minskat med i snitt 2,9 procent sedan förra året, till stor del beroende på att två stora aktörer gjort prissänkningar. Skillnaderna mellan olika kommuner har dock ökat och är större än någonsin. Mellan de tio kommuner med högst respektive lägst elnätsavgift skiljer nästan 3 000 kronor per lägenhet och år, visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna.

– De lägre elnätsavgifterna visar att införandet av en ny elnätsreglering har fungerat och ska avgifterna även fortsättningsvis vara rimliga behövs ett långsiktigt och effektivt regelverk. Men de kraftigt ökande skillnaderna mellan olika kommuner är illavarslande. Det är inte rimligt att ett hushåll i någon av de dyraste kommunerna ska betala nästan tre tusenlappar mer per år i elnätsavgift jämfört med den som bor i en kommun med de lägsta avgifterna, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Sänkningen av snittnivån med 2,9 procent beror till stor del på att Vattenfall och Ellevio sänkt sina elnätsavgifter med i medeltal 9,7 procent respektive 9,3 procent. Sammanlagt påverkas över 90 kommuner av sänkningen.

– Det är viktigt att komma ihåg att elnätspriserna sett över tid gått upp kraftigt. Under de senaste tio åren har elnätspriset ökat med i snitt 35 procent. Därför är det oerhört viktigt att elnätspriset fortsatt regleras. Kunden har ingen valmöjlighet när det gäller elnätsleverantör, säger Mari-Louise Persson.

Fakta: Så har elnätspriset beräknats

I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2021, beräknats för typhuset i Nils Holgerssonrapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år. För varje huvudort i kommunen har ett medelvärde redovisats i öre/kWh inklusive moms utifrån den totala elnätskostnaden för typhuset den 1 jan 2021. Energiskatten för el som finns med på fakturan från elnätsföretagen är inte inkluderad.

Om undersökningen

Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: HSB

You must be logged in to post a comment Login