Låga grundvattennivåer bäddar för vattenkris i sommar

By on 23 februari, 2017
Områden med risk för låga grundvattennivåer sommaren 2017, har du egen brunn och tidigare har haft problem med vattenbrist, bör du du vara extra observant på förändringar.

Låga grundvattennivåer på många håll i Sverige gör att vattenförsörjningen är i farozonen i sommar. Stora mängder nederbörd under våren behövs för att få ett normalt utgångsläge inför sommaren. Det visar Sveriges geologiska undersöknings, SGUs, statistik för grundvattennivåerna i februari.

Vi ser redan nu se att grundvattenläget inför sommaren kan bli besvärligt. Det är lika allvarligt som förra året då det krävdes särskilda åtgärder för att rädda vattenförsörjningen på flera platser, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.

Statistiken från SGUs grundvattenmätningar i februari visar att förra årets scenario, då det under sommarhalvåret uppstod grundvattenbrist i stora delar av landet, riskerar att upprepas. En skillnad jämfört med 2016, då framförallt sydöstra Sverige var hårt drabbat, är att grundvattenläget i år ser bekymmersamt ut också i inre Götaland, och i östra Sverige ända upp till mellersta Norrland.

Eftersom snötäcket i stora delar av landet är tunt så kan vi i dagsläget inte vänta oss någon omfattande påfyllning av grundvatten genom vårens snösmältning. En normal nederbörd under våren kommer inte heller räcka, säger Bo Thunholm.

Mot den bakgrunden bör kommuner och regioner där vattenförsörjningen är beroende av tillräckligt höga grundvattennivåer vara extra vaksamma, och i särskilt utsatta fall förbereda åtgärder. Brunnsinnehavare som tidigare har haft problem med vattenbrist bör vara särskilt observanta och försiktiga med vattenförbrukningen.

Prognoserna omfattar både stora och små grundvattenmagasin, och problemen med låga grundvattennivåer berör främst enskilda brunnar samt i viss utsträckning den kommunala vattenförsörjningen i de drabbade områdena.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login