Låg kunskap om doftöverkänslighet bland svenskarna

By on 4 november, 2019

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Drygt hälften av svenskarna vet inte om det går att medicinera mot doftöverkänslighet, och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Den här veckan pågår Parfymfria veckan, ett initiativ från Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker, som stödjs av Apotek Hjärtat, med syfte att sprida kunskap om doftöverkänslighet. Hela tre miljoner svenskar tros besväras av dofter/kemikalier och sex procent har diagnostiserats med sensorisk hyperreaktivitet (SHR), även kallat doftöverkänslighet.

En ny studie från Novus visar att svenskar har låg kunskap om doftöverkänslighet, och en tredjedel är osäkra på om det är ett psykiskt sjukdomstillstånd, vilket det inte är. Undersökningen visar samtidigt att majoriteten, 7 av 10 personer, vet att doftöverkänslighet är en diagnos, men samtidigt uppger bara 3 av 10 att de skulle klassa doftöverkänslighet som ett sjukdomstillstånd.

– Tyvärr finns det många myter om doftöverkänslighet. Forskning har visat att symtomen inte är inbillade, men i dagsläget finns ingen medicinsk behandling, vilket bidrar till tveksamhet hos omgivningen. Fram till att vi hittat en fungerande behandlingsmetod är de drabbade helt beroende av att omgivningen visar hänsyn och tar sjukdomstillståndet på allvar, säger Eva Millqvist, professor, överläkare och forskare inom klinisk allergologi vid Göteborgs universitet.

När det kommer till svenskarnas kunskap om vad de själva kan göra för att visa hänsyn, uppger de flesta (60 procent) att de själva kan använda parfymfria produkter. Närmare 2 av 10 tror att produkter med naturliga dofter inte drabbar doftöverkänsliga. Något som inte stämmer då symtom kan triggas av såväl naturliga dofter, som blommor och matos, eller av artificiella dofter som doftljus och trycksvärta.

– Vår förhoppning är att vi kan öka medvetenheten kring doftöverkänslighet så att fler reflekterar över sin parfymanvändning och visar hänsyn till de över 600 000 personer som är drabbade, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.

Parfymfria veckan pågår från den 4 till den 10 november i hela landet.

Tips på hur omgivningen kan visa hänsyn:

  1. Använd parfymfria produkter som schampo, andra hårprodukter, tvål och hudkräm.
  2. Kika en extra gång om din mascara, solkräm eller ditt raklödder är parfymerat – många produkter parfymeras helt i onödan.
  3. Tvätta dina kläder med parfymfritt tvätt- och sköljmedel och använd oparfymerade rengöringsmedel.
  4. Visa extra hänsyn i delade miljöer som kollektivtrafik, vårdinrättningar, skola och arbetsplats.
  5. Välj doftfria växter som är bättre ur allergisynpunkt och som fungerar för de flesta på till exempel arbetsplatsen eller skolan. Släta gröna bladväxter brukar gå bra, men fråga de personer som har besvär.

Undersökningen i korthet:

  • 54 procent tror att det är möjligt att medicinera sig mot doftöverkänslighet
  • 18 procent tror att produkter med naturliga doftämnen kan användas utan att personer med doftöverkänslighet får en reaktion
  • 71 procent vet att doftöverkänslighet är en diagnos
  • 30 procent anser att doftöverkänslighet är ett medicinskt sjukdomstillstånd
  • 31 procent är osäkra på huruvida doftöverkänslighet är ett psykologiskt sjukdomstillstånd

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Astma och Allergiförbundet
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd via webbenkäter av Novus under oktober 2019, på uppdrag av Apotek Hjärtat, Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker. Undersökningens deltagare är ur ett riksrepresentativt urval och har 1 069 respondenter.

You must be logged in to post a comment Login