Kvinnorna i landet äter korv oftare än tidigare

By on 21 oktober, 2024
För fjärde året i rad presenterar Circle K sin kartläggning över svenskarnas korvvanor och preferenser.

Bild: Cirkle K

För fjärde året i rad presenterar Circle K sin kartläggning över svenskarnas korvvanor och preferenser. Årets upplaga av Korvkartan visar att svenskarnas korvkonsumtion minskar sett till antal korvar som äts, men att vi äter korv oftare än tidigare år.

Detta gäller särskilt kvinnor som tycks ha ett riktigt bra korvår 2024, dessutom framkommer att de som kör på diesel eller el äter mer korv än bensin- och hybridförarna.

Svenska folket äter i snitt 47 korvar per år, en minskning mot såväl 2023 och 2022 där snittet legat på 49. Däremot äter man korv oftare än tidigare, och det är framför allt kvinnornas förtjänst. I år uppger varannan kvinna att de äter korv ”ett par gånger i månaden”, jämfört med 46 procent 2023 och 45 procent 2022. För männen är motsvarande siffror 53 procent 2024, 51 procent 2023 och 52 procent 2022.

Chorizon är fortfarande den populäraste korven, 43 procent har den som favorit. Precis som tidigare år är det jämnt i toppen, där den vanliga grillkorven är favorit hos 42 procent. Här syns dock en tydlig skillnad mellan könen.

Kvinnor väljer grillkorven först (43 %) följt av chorizon (35 %), hos männen är det i stället hälften (51 %) som har chorizon som favorit och grillkorven kommer på andraplats (41 %).

— Är det något vi på Circle K har gemensamt med svenska folket så är det att vi uppskattar korv! Vi värnar om hög kötthalt, brett utbud och svenska råvaror och därför är vi extra stolta över hur många som väljer att äta hos oss ute på stationerna. Vi känner oss trygga i att vi faktiskt har Sveriges bästa korvmeny att erbjuda alla korvälskare, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Svenskarnas korvvanor och preferenser skiljer sig som vanligt mycket runt om i landet, och i årets Korvkarta finns stora lokala förändringar. I år är det invånarna i Gävleborg som är landets stora korvfantaster, där hela 79 procent äter korv minst en gång i månaden och får i snitt i sig 56 korvar per år.

Störst och tydligast lyft ser man hos kvinnorna i Södermanland där 63 procent i år uppger att man äter korv ”ett par gånger i månaden”, en siffra som förra året låg på 37 procent.

Korvsmaken varierar beroende på vilken bil man kör

I årets upplaga av korvkartan har det även gjorts en djupdykning i hur korvvanorna skiljer sig åt, beroende på vilket bilmärke man kör.

Statistiken visar att de som äter korv oftast kör en Opel, följt av BMW och Saab på en delad andra plats. Däremot antyder siffrorna att Polestar-förarna äter avsevärt mer korv än övriga, hela 69 korvar per år att jämföra med genomsnittliga 47.

Tesla-ägarna har den största andelen (12 %) som uppger att de aldrig äter korv. Siffror visar också att de som kör dieseldriven eller ren elbil, tycks äta såväl mer korv som oftare jämfört med bensin- och hybridförare.

Utvald statistik från undersökningen

  • 51 procent av svenskarna äter korv ”några gånger per månad”, motsvarande siffra 2023 var 49 procent.
  • I Norrbotten och Gävleborg äter männen i snitt 69 korvar per år, det är den högsta siffran i landet.
  • Kvinnorna äter mest korv i Örebro – 46 korvar per år, att jämföra med riksgenomsnittet på 39 bland kvinnor.
  • Västmanland är länet där man äter korv oftast, hela 66 procent uppger att man äter korv ”någon gång i månaden”.
  • På Gotland har den vegetariska korven gjort ett rejält lyft under året. Hela 22 procent uppger att den vegetariska/veganska korven är deras favorit, att jämföra med riksgenomsnittet på 7 procent.
  • Precis som tidigare år är senap fortsatt det viktigaste tillbehöret på korven, följt av ketchup och rostad lök.

Här äts det mest korv i landet:

  • Gävleborg
  • Norrbotten / Örebro
  • Kronoberg
  • Östergötland

Nöje
Örebronyheter

Källa: Circle K
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4–11 september 2024. Totalt intervjuades 3081 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel.

You must be logged in to post a comment Login