Kvinnor lider i tysthet med känslor av skam och skuld

By on 1 december, 2021
Foto: Linda Harradine

Kvinnor som drabbas av smärta i underlivet, mår bättre efter att ha fått kognitiv beteendeterapi i grupp, det visar en ny doktorsavhandling.

– Efter behandlingen gjorde det mindre ont och känslor och tankar som kan förvärra problemen minskade, säger Linnéa Engman, forskare i psykologi vid Örebro universitet.

Vulvodyni, smärta i underlivet, är vanligast under samlag men kan även komma när kvinnor sätter in en tampong, har på sig tajta byxor eller cyklar. Smärtan har ingen medicinsk förklaring och det finns inga riktlinjer för behandling.

– Det är fler kvinnor än man kan tro som drabbas, ungefär 15 procent, och ändå pratar vi inte om det. Många lider i tysthet. De känner sig ensamma, avvikande och fel. Smärtan påverkar inte bara sexlivet utan livskvalitet och relationer, säger Linnéa Engman.

Uthärdar och undviker smärta

Hon har undersökt hur beteenden hänger ihop med smärtan för att kunna hjälpa kvinnor. Fem kvinnor, som har en partner, har ingått i hennes behandlingsstudie. Forskningen visar att kvinnor både uthärdar och undviker smärta. Det kan låta motsägelsefullt men de försöker helt enkelt undvika obehag.

– Skillnaden handlar om vad kvinnan undviker – smärta eller känslor av skam och skuld på grund av att hon avstår från sex med sin partner. 

Samtidigt visar forskningen att de som har det här förhållningssättet till smärtan mår sämre generellt. De rapporterar ofta ångest- och depressionssymptom. Dessutom kan beteendet leda till att smärtan blir långvarig och att kvinnor fastnar i en ond cirkel.

Något kommer gå sönder

– Risken ökar om detta kombineras med så kallat katastroftänkande. Tankar om att det aldrig kommer bli bra eller att något kommer gå sönder i underlivet om det gör ont, säger Linnéa Engman.

Kvinnorna i studien har fått kognitiv beteendeterapi i grupp. Dessutom har de vid tre tillfällen fått terapi tillsammans med sin partner. Resultaten är goda. Alla fem upplever att behandlingen har hjälpt.

– Målet för behandlingen är att förändra beteenden, tankar och känslor kring smärtan och på sikt att minska smärta och öka sexuell funktion.

Närma sig ett smärtfritt sexliv

Behandlingen innehåller övningar för att hantera smärtan och närma sig ett smärtfritt sexliv. Den innehåller också avslappningsövningar efter smärtan ofta är förknippad med spänningar i bäckenbotten.

Örebroforskarna har redan gått vidare och just nu ingår ungefär 50 kvinnor i uppföljningsstudie. Resultaten från den väntas komma inom något år.

– Vi måste fortsätta arbeta för bättre behandlingar. Samtidigt måste vi lyfta problemet till ytan för att skapa förståelse och kunskap. 

Hälsa | Örebro Örebro Universitet
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text och foto: Linda Harradine

You must be logged in to post a comment Login