”Kulturpartiets valmanifest”: Förslagen som det råder delade meningar om

By on 23 augusti, 2018

Flera förslag från Lindesbergs Kulturparti (odf) får stöd av alla partier (som presenterats tidigare på lindekultur.se) medan det råder delade meningar om andra som summeras i denna artikel.

Vi ställde frågan till de partier som ställer upp i årets val till kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun: Om Lindesbergs Kulturparti fanns och lade fram dessa förslag i kommunfullmäktige – hur skulle ni då rösta?

Svaren nedan redovisas i nuvarande styrkeförhållande i kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun som har 45 platser:

Socialdemokraterna: 18 platser.
Sverigedemokraterna: 8 platser
Moderaterna: 7 platser
Centerpartiet: 6 platser
Miljöpartiet: 2 platser
Vänsterpartiet: 2 platser
Kristdemokraterna: 1 plats
Liberalerna: 1 plats
Landsbygdspartiet: Ingen plats
………………………………………

2: Organisation = 5 JA / 4 NEJ

Förslag: Inför en kultur- och bildningsnämnd med en kultur- och bildningsförvaltning som har ett samlat ansvar för kultur och utbildning – liksom ett övergripande ansvar för att övriga politikområden i kommunen (nämnder, förvaltningar och bolag) har ett kulturperspektiv i sina beslut.

  • Socialdemokraterna: NEJ: Vi tycker att kulturfrågorna är en tillväxtfråga och tycker vår organisation är bra.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Bör ligga kvar under nuvarande nämnd.
  • Moderaterna: NEJ: Att föra in kultur i Barn-och utbildningsnämndens ansvarsområde ser vi inte som aktuellt. Det finns en stor risk att Kulturen – som till största delen är en frivillig verksamhet – skulle komma i andra hand i förhållande till lagstadgad verksamhet och myndighetsutövning. Kulturskolans frivilliga del har över lång tid ofta kommit upp i till diskussion när det gäller neddragningar i budgeten och vi har fått slåss för dess existens. Så vill vi inte ha det. Kulturenheten ligger idag under Kommunstyrelsens Tillväxtutskott och den bör ligga kvar där. Det viktigaste är att det finns en tydlig agenda för kulturpolitiken.
  • Centerpartiet: NEJ: Nu ligger kulturfrågorna i kommunstyrelsen som är nämndövergripande.
  • Miljöpartiet: JA: Miljöpartiet ville inte att Kultur- och fritidsnämnden skulle läggas ner. Vi vill ha en nämnd som kan koncentrera sej på dessa frågor.
  • Vänsterpartiet: JA: En liten kommun behöver fler nämnder – inte färre. Fler ger en större spridning av åsikter och initiativ. Idag är det för många av samma personer som sitter i utskott och nämnder.
  • Kristdemokraterna: JA:
  • Liberalerna: JA: Den organisationsförändring som ledde till att kultur- och fritidsnämnden försvann hade säkert goda intentioner men resultatet har blivit nedprioritering och otydlighet i de frågor som berör kulturlivet. Bl a beroende på att frågorna hanteras på två förvaltningar och i två nämnder. Förslaget att bilda en kultur- och bildningsnämnd känns därför som ett steg i rätt riktning.
  • Landsbygdspartiet: JA

………………………………………

3: Kulturskolan = 2 JA / 7 NEJ

Förslag: Gör deltagande i kulturskolans verksamheter kostnadsfria för alla – både barn/ungdomar och vuxna i alla åldrar i hela kommunen.

  • Socialdemokraterna: NEJ: Vuxna kan betala för sina intressen. Barnen däremot kanske kan diskuteras. Men ekonomin tillåter nog inte det.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Sverigedemokraterna anser att det kommunala stödet till all vuxenkultur bortsett ifrån biblioteksverksamheten och den kulturella verksamhet som bidrar till att lyfta fram det svenska kulturarvet och stärka den gemensamma identiteten i samhället, inte ska finansieras av kommunen. Däremot vill vi finansiera den kommunala musik- och kulturskolan för barn och ungdomar som särskilt verkar för att levandegöra det svenska och lokala kulturarvet.
    Moderaterna: NEJ: Vi vill ha rimliga differentierade avgifter för barn och unga i frivillig verksamhet utom i undantagsfall då det skall vara gratis när det gäller alla barn. Vuxna skall betala för sin kultur- och fritidsverksamhet.
  • Centerpartiet: NEJ: Vi anser att det inte finns ekonomiskt utrymme för det i den nästkommande verksamhetsplanen.
  • Miljöpartiet: NEJ: En låg avgift är bättre för motivationen. Men avgiften ska vara så låg att alla har råd.
  • Vänsterpartiet: JA: Vänsterpartiet har länge haft kostnadsfri kulturskola för barn och unga i sitt program. De senare årens invandring har berikat oss med kulturer från många länder. Låt oss ta vara på det med att göra kulturskolan avgiftsfri för alla åldrar.
  • Kristdemokraterna: NEJ: Det är svårt att driva en kostnadsfri kulturskola över tid. Att deltagande för barn ska vara kostnadsfritt alternativt subventionerat vore önskvärt.
  • Liberalerna: JA: Både ja och nej. Vuxna bör betala betala för sina fritidsaktiviteter
  • Landsbygdspartiet: NEJ: Barn och ungdomar – JA. Vuxna skall betala för sig, eventuellt kan stöd sökas för ej arbetsföra.

………………………………………

6: Skolbibliotek = 5 JA / 4 NEJ

Förslag: Ge alla elever tillgång till bemannade skolbibliotek som ska användas i elevernas utbildning och utgöra ett stöd i deras lärande och utveckling genom informationssökning, digital kompetens och källkritik.

  • Socialdemokraterna: NEJ: Att bemanna alla skolbibliotek är varken motiverat eller ekonomiskt möjligt. Däremot är det en möjlighet att titta på ett utökat samarbete mellan skolbibliotekets och folkbibliotekets verksamheter.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Vi ser ett utökat samarbete mellan skol- och folkbibliotek.
  • Moderaterna: JA: Vi vill gärna samordna Folkbiblioteken och Skolbiblioteken för att stärka båda två. Lägg resurserna på verksamhet och material istället för hyror om det samordnas.
  • Centerpartiet: JA
  • Miljöpartiet: JA: Det är viktigt att elever har tillgång till ett bra bibliotek med bra datorer och tidskrifter samt utbildad och intresserad personal.
  • Vänsterpartiet: NEJ: Utveckla folkbiblioteken istället så att de kan betjäna alla. Det är bra att de unga också blir vana vid att använda bibliotekens resurser.
  • Kristdemokraterna: NEJ: Alla elever i Lindesberg har tillgång till kommunens bibliotek. Skolbiblioteken ser olika ut på olika skolor.
  • Liberalerna: JA: Återigen ett JA eftersom det är också vårt förslag som vi fört fram i olika sammanhang och media. Mycket viktigt att unga får stimulans att börja läsa och att inhämta kunskap samt att de får det av utbildad personal på skolbiblioteken.
  • Landsbygdspartiet: JA

………………………………………

7: Kultur- och föreningshus = 5 JA / 4 NEJ

Förslag: Samla kulturverksamheter (folkbibliotek, scenkonst, biograf, konsthall, stadsmuseum etcetera) i ett centralt beläget kultur- och föreningshus i centralorten.

  • Socialdemokraterna: JA: På sikt ja! Men det som först står på dagordningen är ett föreningshus, vad det sen ska innehålla exakt får framtiden visa.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Att kommunen har ett folkligt och levande kulturliv är viktigt för Sverigedemokraterna. Kulturlivet är viktigt för hela kommunen, inte bara på centralorten.
  • Moderaterna: NEJ: Vi är positivt inställda till att samordna verksamhet och lokaler men inte i nya externa lokaler utan då skall det vara redan kommunala lokaler som endast används under del av dagen, dygnet, året. Vi anser att skollokaler kan utnyttjas till detta. I Lindesberg skulle Lindesskolan vara perfekt att utveckla som centralt beläget kultur- och föreningshus. I andra delar av kommunen kan det vara Storåskolan, Fröviskolan eller Ekbackens skola i Fellingsbro.
  • Centerpartiet: NEJ: Vi tror på en jämn fördelning av kultur- och föreningsaktiviteter i hela kommunen, att samla föreningar på orter kan ha fördelar.
  • Miljöpartiet: NEJ: Jag tror att det är en bra idé men att det inte är ekonomiskt möjligt för en kommun av Lindesbergs storlek. Det är bra att kultur sprids över kommunen i flera olika lokaler och platser (bygdegårdar, gruvor, bibliotek, ishallar m.fl.). Det ger förhoppningsvis fler människor möjlighet att uppleva och/eller delta.
  • Vänsterpartiet: JA: Ett kulturhus står redan på Vänsterpartiets önskelista.
  • Kristdemokraterna: JA: Vi tycker att det är en intressant idé. Kommunen skulle behöva en sådan arena.
  • Liberalerna: JA: Ytterligare ett förslag som vi fört fram i bl a i en motion och i vårt valmanifest. Vi har också varit i kontakt med ägaren till det nämnda huset (Lantmännen/Bergslagsposten) men i det kortare perspektivet föreslår vi att kommunägda lokalerna vid Norrtullstorget (Linden) som nu är delvis tomma görs om till ett Föreningarnas Hus såsom Örebro kommun har gjort tillsammans med en föreningsallians, Örebro Föreningsråd.
  • Landsbygdspartiet: JA: Men FEL plats och byggnad och för mycket under ett ”tak”. Ser gärna ett ”Lindesberg Waterfront” i sjönära läge. Återkommer om detta längre fram, dock ej före valet troligen då ”skissning” pågår

………………………………………

9: Lokaler = 4 JA / 4 NEJ / 1 AVSTÅR

Förslag: Ge föreningar och andra kulturaktörer tillgång till kommunala lokaler med hyror som är satta i förhållande till hyresgästernas betalningsförmåga – och där inga kommunala lokaler finns ska föreningar med egna lokaler få ekonomiskt stöd för att hålla dem tillgängliga.

  • Socialdemokraterna: JA: Det finns lokaler i kommunen som är till för alla föreningar, till ett bra pris. Vi prioriterar ungdomsverksamheter, dom kan få bidrag men dom vuxna får betala för sina intressen.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Vi finansierar verksamheter för barn och unga.
  • Moderaterna: NEJ: Vi tycker att modellen som finns idag med satta hyror för kommunala lokaler fungerar bra men kan utvecklas med fler uthyrningsbara lokaler. Kommunen skall ge bidrag till lokaler i orter där inga kommunala lokaler finns. Exempel på detta är bygdegårdar. Hyresnivån skall vara låg men inte differentierad efter betalningsförmåga utan kategori och ålder som idag,
  • Centerpartiet: JA: Det är viktigt att verksamheter för barn och unga stöttas ekonomiskt.
  • Miljöpartiet: AVSTÅR: Det är en komplicerad fråga som kräver en utredning om vad effekterna blir. Om det är en motion så tycker jag att den ska utredas vidare.
  • Vänsterpartiet: JA: Problemet i dag är att det inte finns lämpliga lokaler i tätorten Lindesberg. Kanske ska ett föreningens hus ligga i en annan del av kommunen.
  • Kristdemokraterna: NEJ: Kommunen kan inte ge stöd på det sättet till förening eller företag.
  • Liberalerna: JA: En fråga som ett Föreningarnas Hus delvis kan lösa men även andra icke kommersiella mötesplatser bör få stöd för att de inte ska försvinna.
  • Landsbygdspartiet: NEJ

………………………………………

10: Tjänster = 3 JA / 4 NEJ / 1 AVSTÅR

Förslag: Ge föreningar och andra kulturaktörer tillgång till kommunala stödtjänster som underlättar och säkrar föreningslivet – exempelvis en gemensam bokföringstjänst för föreningar som har svårt att rekrytera kassörer, ett gemensamt projektkontor för ansökningar och administration av bidrag och projektmedel etcetera.

  • Socialdemokraterna: NEJ: Inte ett kommunalt uppdrag. Föreningarna kan hjälpa varandra, det är det som är ideellt arbete. Man kan också vända sig till olika studieförbund. Gör vi tydliga gemensamma projekt där vi söker externa medel så hjälper våra tjänstepersoner till.
  • Sverigedemokraterna: NEJ: Att administrera föreningar och andra kulturaktörer är inte en kommunal angelägenhet.
  • Moderaterna: NEJ: Vi tycker inte att kommunen skall gå in och vara ställföreträdande styrelser eller administratörer. Däremot skall kommunen stötta föreningslivet med konsulterande verksamhet, stöd och nätverksbyggande. Tillsammans med länsaktörer och riksaktörer.
  • Centerpartiet: NEJ: När det gäller ekonomifunktion i föreningar med dagens och morgondagens krav så vore det bra att utveckla en tjänst tillsammans med någon av våra redovisningsföretag i kommunen
  • Miljöpartiet: AVSTÅR: Bra idé men vi tror att det kräver en grundlig utredning.
  • Vänsterpartiet: JA
  • Kristdemokraterna: NEJ: Eftersom kommunen har ett stort kontaktnät så skulle kommunen kunna sammanställa dessa som stöd till föreningar och kulturaktörer.
  • Liberalerna: JA: Även här kan ett Föreningarnas Hus vara en tillgång i detta avseende där tjänster kan tillhandahållas som underlättar för de ideella organisationerna, I Örebro är Föreningsrådet huvudman men erhåller stöd från kommunen.
  • Landsbygdspartiet: JA
    ………………………………………

11: Ekonomi = 5 JA / 3 NEJ / 1 AVSTÅR

Förslag: Fördela det ekonomiska stödet till kultur- och fritidsverksamheter mer rättvist över hela kommunen (utifrån antal invånare) och för alla åldrar (inte bara barn och ungdom) – förslagsvis i någon form av ”kulturpeng” till alla invånare.

  • Socialdemokraterna: NEJ: Vi har valt att prioritera barnen, alla barn ska ges förutsättningar att kunna deltaga. Dom vuxna får ta en större del av sina kostnader. Vi subventionerar viss verksamhet där också.
  • Sverigedemokraterna: JA: Kommunen ska ha en särskild kulturarvsfond dit organisationer, föreningar och myndigheter ska kunna vända sig för att begära medel till verksamheter med kulturarvsfrämjande inriktning De ekonomiska anslagen till verksamheter som bevarar, främjar och vidareutvecklar det svenska och det lokala kulturarvet ska vara generösa. Många gånger används dock kulturresurser till att finansiera smala, högst tvivelaktiga och inte sällan politiserade verksamheter. Sådan verksamhet ska givetvis kunna finnas för dem som är intresserade, men att med skattemedel främja kulturell verksamhet som den absoluta merparten av skattebetalarna inte har något intresse av att se eller till och med tar avstånd ifrån, anser vi vara felaktigt. Kommunalt kulturstöd ska ej användas för att finansiera kultur eller kulturevenemang som underblåser eller romantiserar användandet av vandalism, droger eller våld. Kommunala bidrag ska enbart gå till föreningar vars syfte är förenligt med det demokratiska samhällets värderingar. Föreningar och organisationer vars verksamhet helt eller delvis syftar till att bevara eller stärka invandrares ursprungliga kultur och därmed har en segregerande effekt, skall inte stödjas av kommunen
  • Moderaterna: NEJ: Det är viktigt att försöka fördela stöd enligt rättvisa principer. Vi ser gärna stöd till barn- och ungdomsverksamhet. Vuxna skall betala sin fritidsverksamhet. Det skall inte gå över skattsedeln.
  • Centerpartiet: NEJ: I första hand ska barn- och ungdomsverksamhet stöttas. När det gäller investeringar anser vi i Centerpartiet att det kommunala investeringsbidraget behöver bli större.
  • Miljöpartiet: JA: Alla åldrar behöver kultur!
  • Vänsterpartiet: JA
  • Kristdemokraterna: JA: Det ekonomiska bidraget som kommunen årligen delar ut ska/borde fördelas på ett rättvist sätt.
  • Liberalerna: AVSTÅR: Vi är tveksamma till ”kulturpeng”. Stödet bör även fortsättningsvis riktas till barn- och ungdomsverksamheter men ska vara mer flexibelt och upplevas mer rättvist. D v s att föreningar som inte har idrott på programmet och just nu inte har barn- och ungdomsverksamhet ska kunna få bidrag. Utan den ideella sektorn så skulle Lindesberg vara en mycket fattig kommun.
  • Landsbygdspartiet: JA: Bra förslag! Ja tack!
    ………………………………………

Kulturpartiets partisymbol är tistelblomman – vacker, vass och svår att utrota…

Gör Lindesberg till en kulturkommun som ger plats för och använder kulturen som stöd till utvecklingen av Lindesberg inom alla politikområden. Med det övergripande målet har Lindesbergs Kulturparti (odf = om det fanns) tagit fram 11 konkreta förslag (tänkta som ”motioner” till kommunfullmäktige) om kommunens roll och ansvar för att nå målet – att göra Lindesberg till en kulturkommun.

Att starta ett lokalt kulturparti i Lindesberg är inte aktuellt – åtminstone inte ännu. Men genom att presentera ett eget valmanifest vill Lindesbergs Kulturparti (odf) sätta fokus på ett antal konkreta frågor om kulturens möjligheter att bidra till utvecklingen av Lindesbergs kommun.

Och för att väljarna själva ska kunna få veta var de andra partierna tycker får de svara på frågan: Om kulturpartiet lade fram dessa förslag i kommunfullmäktige – hur skulle ni då rösta? Ja, Nej eller Vet ej (nedlagd röst)?

Kulturpartiets valmanifest har tagits fram utifrån förslag, idéer och diskussioner som förts inom Nätverket Lindekultur. Underlaget har redigerats och sammanställts av redaktionen för nyhetskanalen lindekultur.se. Kulturpartiets valmanifest är ett debattinlägg inför valet i höst – inte något officiellt ställningstagande av Nätverkets Lindekultur och de som ingår i nätverket.

Politik | Länet Lindesberg
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login