Kulturarv för alla – temat på årets kulturarvsdag

By on 4 september, 2021

Den 10–12 september 2021 firas återigen kulturarvet runt om i landet. Temat i år är ”Kulturarv för alla”. Välkommen att besöka arrangemangen där lokala aktörer bidrar med berättelser, platser och miljöer för att synliggöra den breda palett av kulturarv, berättelser och miljöer som finns i dagens Sverige – på plats eller digitalt.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Kulturarvsdagen är ett årligt evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet. Kulturarv finns överallt omkring oss och påverkar alla. Det formas och omformas ständigt – i dåtid, nutid och framtid.

Årets tema ”Kulturarv för alla” bjuder in till att ge fler möjlighet att bidra med berättelser, platser och miljöer för att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i dagens Sverige. Det kan handla om allt ifrån att berika platser eller händelser med egna berättelser genom föreläsningar och visningar, till att bjuda in till samtal och diskussioner på årets tema. Kulturarvsdagen är också ett utmärkt tillfälle att visa upp eller prova på innovativa lösningar, till exempel guidning via QR-koder eller appar med virtuella visningar, foton och annan information som är viktig för personer som inte själva kan ta sig till ett besöksmål eller en visning.

Den nationella temadagen för kulturarvet infaller i år söndagen den 12 september. Men som vanligt välkomnar Riksantikvarieämbetet aktiviteter även fredag och lördag, den 10 och 11 september, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet – på plats eller genom digitala aktiviteter.

Kulturarvsdagen arrangeras av Riksantikvarieämbetet, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och ArbetSam (Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd), och är en del i det europeiska samarbetet European Heritage Days.

Kulturarv för alla i Lindesbergs kommun

Evenemang kring kulturarv som kommer att genomföras 10-12 september i Lindesbergs kommun. Mer information om respektive evenemang kommer att publicera på lindekultur.se under kommande vecka.

Lördag 11 september kl 11-14: Miniatyrstaden som visar hur Lindesberg såg ut på 1920-talet i Blombergska gården,  Lindesberg. Arrangör: Lindesbergs Hembygdsförening.

Lördag 11 september kl 10-16: Frövifors Pappersbruksmuseum – Årets Arbetslivsmuseum: Arrangör: Frövifors Pappersbruksmuseum.

Lördag 11 september kl 12: Rundvandring till försvunna trädgårdar och parker i Lindesberg. Arrangör: Lindesbergs Hembygdsförening.

Lördag 11 september kl 11.00: Guidad tur till Sigebohyttans gruvområde: Arrangör: Örebro läns museum.

Lördag 11 september kl 14:00: Kanoner och kanonkulor på Kronohyttan, Stripa. Arrangör: Föreningen Industrilandskap i Bergslagen.

Lördag 11 september kl 15:00:  110-årsminne av Zorns uppspelning 1911 på Kyrkberget, Lindesberg: Arrangör: Kyrkbergets Vänner.

Söndag 12 september kl 12: Besök Ramsberg kyrka och kyrkogårdar, Kulturcentrum och Resta bygdegård. Arrangörer: Ett samarbete mellan Kulturcentrum, Linde bergslags församling och Kultur- och fritidsenheten, Lindesbergs kommun.

Lördag-söndag 11-12 september kl 10-16: Utställning om Ramsbergs Krutbruk i Resta Bygdegård. Arrangör: Ramsbergs Hembygdsförening

Lördag 11 september kl 10: Guidad visning av platsen där Krutbruket var beläget. Arrangör: Ramsbergs Hembygdsförening

Digitala kulturguider

Kultur Lindesberg: En app med tre digitala guider: 100 gravar du måste se innan du dör.

Råsvalslund – en vikingatida boplats och nutida betesmark.

Från Stripa till Stjärnfors – en kulturväg genom järnets landskap.

Lindesbergs Hembygdsförening: Historiska Lindesberg – en digital guide om Lindesberg.

Örebro läns museum: Digitala guider till Bergslagens historia.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login