Kryptogrävare toppar listan över skadlig kod i Sverige

By on 18 december, 2022

Check Point Research (CPR) har släppt sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot under november 2022. Bland resultaten framkommer att Emotet minskar sin påverkan på svenska verksamheter under november medan kryptogrävaren XMRig intar förstaplatsen.

Under oktober påverkade Emotet, ursprungligen en banktrojan, 11,68 procent av alla svenska företag, men har nu alltså minskat med 9,92 procentenheter till 1,76 procent i november och hamnar på en femte plats i Sverige. I stället tar XMRig, en öppen källkodsbaserad programvara för utvinning av kryptovalutan Monero, första platsen i Sverige med en påverkan på 5,29 procent av verksamheterna. Det är avsevärt större påverkan i Sverige än i resten av världen där den bara påverkat drygt 3 procent av verksamheterna.

Trojanen Qbot, som bland annat stjäl bankuppgifter, hamnar på andra plats i Sverige med en påverkan på 2,86 procent av verksamheterna. Aktörerna bakom Qbot är ekonomiskt motiverade cyberkriminella som stjäl finansiell data, bankuppgifter och webbläsarinformation från infekterade system. När de lyckas infektera ett system installerar de en bakdörr så att även ransomware-aktörer ska kunna få tillgång, vilket kan leda till dubbla utpressningsattacker. I november utnyttjade Qbot en nolldagarssårbarhet i Windows för att ge cyberkriminella full tillgång till infekterade nätverk.

– De stora förändringarna av vilken skadlig kod som har störst påverkan på verksamheter i Sverige visar hur snabbfotade de cyberkriminella är, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Aktörerna är flexibla och attackerna blir alltmer sofistikerade. Liksom november, är december en intensiv shoppingtid med julhandeln, något som cyberkriminella ofta utnyttjar. Det är därför viktigt att alla ständigt är vaksamma och håller utkik efter misstänkta mönster. Var uppmärksam på varningstecken såsom okända avsändare, frågor om personlig information och märkliga länkar. Om du är osäker bör du besöka webbplatser direkt i stället för att gå via länkar, hitta lämplig kontaktinformation från verifierade källor och se till att du har installerat skydd mot skadlig programvara.

Remcos som är en så kallad RAT (Remote Access Trojan) intar tredje platsen i Sverige och påverkade 2,42 procent av alla verksamheter under november månad. Det är också en större påverkan än vad den skadliga koden har globalt där den bara påverkat ungefär 1 procent av verksamheterna.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Check Point Software

You must be logged in to post a comment Login