Krisläge för Bottenhavet

By on 4 april, 2025
Vikarsäl i Bottenhavet.

Foto: Simon Stanford/Deep Sea Reporter

Den fina väv av växter och djur som håller havet i balans är satt under hård press, det visar analyser av 42 års data (1979 – 2021) som SLU har gjort. Trenden är dessutom nedåtgående, det blir konstant sämre hela tiden.

Forskarna har bland annat studerat växt- och djurplankton, fiskar, säl och små bottenlevande djur och genom det skapat en helhetsbild över hur ekosystemet ser ut, och har sett ut över tid, i Bottenhavet.

— Tack vare denna långa tidsserie har vi kunnat få en helhetsbild av hur näringsväven har förändrats över tid i förhållande till både naturliga faktorer, som salthalt och klimatförändringar, och mänsklig påverkan som fiske och näringsämnen i vattnet, säger Carolyn Faithfull på SLU.

Det är det ökade fisket och de stigande fosforhalterna som försvagat näringsväven, enligt studien. Och det är förändringar som oroar eftersom en försvagad näringsväv bland annat har svårare att stå emot förändringar i klimatet.

Strömmingen har blivit mindre och färre, men studien visar också att fosforhalterna har fortsatt att stiga I Bottenhavet de senaste 15 åren. De åtgärder som gjorts för att minska näringsläckaget från land har uppenbart inte hjälpt.

Forskarna kräver nu snabba insatser för att minska fisketrycket och sänka forsfornivåerna, för att bromsa utvecklingen och förhindra att tillståndet försämras ändå mer.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Deep Sea Reporter

You must be logged in to post a comment Login