- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Krisberedskap för djur – viktigt att tänka på
Intresset för hemberedskap har stigit spikrakt efter Rysslands invasion av Ukraina. Det märks inte minst hos Sveriges miljontals djurägare, då många funderar över hur de ska lotsa sina djur genom en kris.
Eva Ladberg på Svenska Blå Stjärnan ger tips på hur du hjälper ditt djur med sådant som att hålla värmen och få i sig tillräckligt med vätska vid en allvarlig samhällsstörning.
…………….
Kyla – så håller ni värmen
Går strömmen och det är kallt ute kyls bostäder ner fort. Då kan det vara livsviktigt att både djur och människor håller sig varma.
– Det är viktigt att samla djur och människor på ett mindre utrymme, då är det betydligt lättare att hålla värmen. Kanske kan man bygga upp en liten koja genom att till exempel lägga filtar över ett bord. Sedan beror det lite på vilken typ av djur man har när man ska hjälpa det på bästa sätt. Hundar och ibland också katter kan ha täcke, men en undulat är inget man sätter på kläder. Där kan man i stället täcka över buren för att värmen ska hållas. Har man smågnagare kan man se till att de har extra bomaterial, som extra halm eller hö, så att de kan bädda ner sig själv ordentligt, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan.
– Man kan fundera på vad man kan använda hemma för att hålla värmen. Man kanske inte har några filtar men mattor, stora lakan och sängöverkast – det finns så mycket man kan använda sig av.
…………….
Hetta – vätska och svalka viktigt
Vid svåra värmeböljor behöver djuren mycket vätska och svalka. Att ha fläktar hemma är bra för djur som tål drag bra – men exempelvis marsvin och fåglar kan vara känsliga för det. Att fylla petflaskor med vatten som man sedan lägger i frysen så att det blir is är klassisk hemberedskap för att klara hög värme. Flaskorna kan man sedan lägga i till exempel en strumpa och placera så att djuret lätt kan komma åt att kyla sig när det behöver det.
Vätska är givetvis också mycket viktigt vid en värmebölja. Att se till att ha gott om dricksvatten i dunkar om kranvattnet skulle sluta fungera.
– Ibland kan man behöva få i djuren mer vätska än vattnet de dricker. Har man djur som tycker det är kul att äta is kan man frysa in sådant som små fisk- och grönsaksbitar så att de får i sig en del vätska tillsammans med maten, säger Eva Ladberg.
…………….
Mat – ha livsmedel med lång hållbarhet
En kris kan göra det betydligt svårare att få tag på livsmedel, till exempel för att man sitter isolerad. Då är det viktigt att ha ett ordentligt förråd av mat och foder till sitt djur med lång hållbarhet, till exempel torrfoder och konserver.
…………….
Evakuering – övning ger färdighet
Ibland kan situationen kräva att man snabbt behöver lämna sitt hem och till exempel ta sig till ett fritidsboende där förhållandena är mer gynnsamma. Då blir frågan hur man ska transportera sitt djur brännande.
– Där behöver man som djurägare ha tänkt till innan. Vad behöver jag ha med mig så att mitt djur klarar sig på ett bra sätt? Det kan till exempel vara en specifik typ av mat, vattenflaska och mediciner. När det gäller hur man transporterar sitt djur skiljer det sig givetvis åt beroende på vad för typ av djur man har. Katter och mindre hundar kan man ha i en transportbur. När det gäller fåglar är det bra att ha dem i en liten transportbur hellre än en stor. Träna djuren så att de är bekväma med att vara i transportburen. Har man en stor hund ska man också träna med den innan. Se till att du vet att det kommer gå att hantera den vid en evakuering – du kan till exempel se till att den är van vid att bli lyft, säger Eva Ladberg.
– Blir situationen sådan att man behöver uppsöka skyddsrum får djuren inte följa med dit. Då kan det vara smart att man, om det är möjligt, har evakuerat djuren i förväg. Känner du någon som bor i ett säkrare område som kan ta emot djuren?
…………….
Sjukvård – ha rätt förstahjälpen-låda
Lär dig första hjälpen för ditt djur och ha en bra första hjälpen-låda som passar just ditt djurslag.
…………….
Samverkan – lär känna dina grannar
Det trycks ofta på att det är viktigt att samarbeta vid en kris.
– Det här med att lära känna sina grannar. Att man tar hjälp av varandra. Blir det till exempel kallt och ni har svårt att hantera det – känner ni någon som har vedeldning som ni kan vara hos? Har du hund, hamster eller något annat djur, prata med dina kompisar som har samma typ av djur. Kolla hur de tänkt om krisberedskap. Tillsammans kan ni säkert komma på jättebra idéer, säger Eva Ladberg.
…………….
Den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan har bland annat i uppdrag att öka hemberedskapen i Sverige, med fokus på hushåll med djur. Organisationen har tagit fram checklistor för hur man själv och ens djur förbereder sig för, och klarar av, en kris. Med hjälp av dem kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten-, mat-, foder och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning. Det är viktigt att fundera igenom vad som är viktigast för just ditt djurslag vid en kris.
Sverige
Örebronyheter
Källa Svenska Blå Stjärnan
Related Posts
Latest News
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login