Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser

By on 4 januari, 2025
Genrebild

Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten, på uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026.

Läkarförbundet delar inte den bedömningen, utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.

— Bristen på vårdplatser är ett av de största hoten mot patientsäkerheten, och Sverige ligger i strykklass i internationell jämförelse. Vi ser att staten tar initiativ för att förbättra tillgången, men konstaterar att regionerna inte svarar upp. Regeringen behöver ställa ökade krav på landets regioner, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Läkarförbundet har i en ny rapport granskat bristen på vårdplatser. Mellan 2009 och 2023 skedde en nedgång med mer än 30 procent, från 2,8 till 1,9 disponibla vårdplatser per 1 000 invånare. Sverige har det lägsta antalet disponibla vårdplatser per capita bland OECD-länderna och idag saknas enligt Socialstyrelsen över 2 200 platser. Endast tre regioner i landet bedöms vara i balans.

I Tidöavtalet lyfts en nationell plan fram som en lösning på vårdplatsbristen. Trots att alla kurvor pekar åt fel håll, meddelade Socialstyrelsen så sent som i somras att vårdplatsbristen kan vara löst redan 2026, samtidigt presenterade myndigheten en handlingsplan med 160 åtgärder.

— Myndigheten beskriver en potential som bygger på förhoppningar om att regionerna ska kraftsamla för att öppna fler vårdplatser. Vi menar att det här skapar falska förhoppningar hos de som jobbar i vården och hos allmänheten. Regionerna satsar inte, de genomför stora nedskärningar och de förmår inte på eget initiativ öka kapaciteten, säger Sofia Rydgren Stale.   

Läkarförbundet är samtidigt kritiska till Sveriges kommuner och regioner (SKR), som de menar tonar ner den stora utmaning som brist på vårdplatser och överbeläggningar innebär. Bland annat menar organisationen i rapporten ”Fakta om vårdplatser” att det samband som tidigare funnits mellan vårdplatser och beläggningsgrad inte längre finns. Innan årsskiftet sade regeringen upp överenskommelsen med SKR om tillgänglighet till vård.

— Bristen på vårdplatser leder till dödsfall, vårdrelaterade infektioner, återinskrivningar, bristande arbetsmiljö och sämre tillgänglighet. Att regionernas intresseorganisation motverkar regeringens ambition att öka antalet vårdplatser är problematiskt och visar att regeringen gör rätt i att styra regionerna utan mellanhand, säger Sofia Rydgren Stale. 

Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har rapporterat om överbeläggningar, vårdplatsbrist, patientsäkerhetsrisker och dålig arbetsmiljö under mycket lång tid. När IVO granskade akutsjukhusen för ett år sedan konstaterade de att samtliga 27 akutsjukhus hade allvarliga brister kopplat till brist på vårdplatser.

Myndigheten kopplade allvarliga vårdskador och dödsfall till bristen på disponibla vårdplatser. Bara 2023 bidrog platsbrist till 100 personers död på sjukhus, enligt en granskning som tidningen Sjukhusläkaren nyligen gjort.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Sveriges Läkarförbund

You must be logged in to post a comment Login