- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
Kraftigt minskad oro för sjunkande bostadspriser
Bara en av fyra svenska bostadsägare, 24 procent, är oroade över att värdet på den egna bostaden ska sjunka. En kraftig minskning från 36 procent som noterades i början av året, det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Efter ett privatekonomiskt tufft år för många svenskar ser vi att oron för sjunkande priser minskar bland de som ska sälja sin bostad. Eftersom det råder brist på bostäder i stora delar av landet och antalet bostadsaffärer i år varit väldigt lågt finns det ett stort uppdämt flyttbehov, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Endast en av fyra svenskar som äger sin bostad, 24 procent, känner sig oroade för att värdet på deras hem ska sjunka. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Vår prognos är att antalet bostadsaffärer kommer att öka under hösten eftersom köpare och säljare nu har lättare att komma överens om priset, men det råder fortfarande störst fördel för köparna. Först under nästa år förväntar vi oss en tydligare återhämtning för bostadspriserna, förutsatt att räntan och inflationen sjunker tillbaka, säger Marcus Svanberg.
I februari kände hela 36 procent av de som ägde sitt boende en oro för att värdet skulle minska, och för ett år sedan var andelen 37 procent. Andelen som är oroliga för en prisnedgång har sjunkit kraftig det senaste halvåret och är nu tillbaka till samma som nivå som i maj 2022. Det var vid den tiden som bolåneräntorna började höjas och bostadspriserna vända nedåt.
– Under mer än ett år har svenskarnas boendekostnader rusat och allt fler måste nu lägga en större del av sina pengar på boendet. Därför behövs konkreta politiska åtgärder från bostadsminister Andreas Carlson, omformulerade regler för amortering och kontantinsats för bostadsköp skulle göra stor skillnad för många svenskar, säger Marcus Svanberg.
Det senaste året har villapriserna i Sverige sjunkit med 8 procent, medan bostadsrättspriserna varit oförändrade. Priserna på fritidshus har sjunkit med 8 procent under samma period.
….
Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger
1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.
….
Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin. Under 2022 föll på de flesta platser medan de den senaste tiden varit relativt stabila. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.
4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.
5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
Ekonomi
Örebronyheter
Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Related Posts
Latest News
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login