- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Kraftig minskning av uppsagda inom välfärden
Under tredje kvartalet 2021 blev 194 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist, vilket är den lägsta kvartalssiffran sedan 2018. Hittills i år har totalt 859 medarbetare sagts upp. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.
– Att antalet uppsägningar i välfärden nu ligger på så låga nivåer är oerhört positivt. Samtidigt är det fortsatt en hög efterfrågan på utbildad personal inom välfärden. För att välfärdssektorn ska klara kompetensförsörjningen under 2020-talet är det nödvändigt att arbeta strategiskt med kompetenshöjande insatser, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Under tredje kvartalet 2021 blev 194 medarbetare i välfärdssektorn uppsagda på grund av arbetsbrist, vilket är den lägsta kvartalssiffran sedan 2018 och en minskning med hela 38 procent jämfört med tredje kvartalet 2020. Totalt har 859 medarbetare sagts upp under 2021, att jämföra med 1 258 under motsvarande period i fjol. Det visar Omställningsbarometern, en ny kartläggning av omställning inom välfärden som tas fram av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.
– Att byta arbetsplats eller karriär är en naturlig del av arbetslivet. Samtidigt kan dessa förändringar vara svåra för den enskilde. Därför är det viktigt att känna till att det finns hjälp att få så att nödvändig förändring kan ses som en möjlighet och inte en svårighet, säger Eva Wikström.
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Stödet gäller i max två år. De allra flesta, 92 procent, som avslutades från Omställningsfonden under tredje kvartalet 2021 gick vidare till ny sysselsättning. 72 procent fick nytt jobb och 20 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 6 månader. Yrkesgrupperna med flest uppsagda medarbetare hittills under 2021 är lärare, undersköterskor och barnskötare.
I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Omställningsfonden
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login