- Mingel – *Makeriet* Fredag 15 November 2024
- Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
- Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
- Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
- Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
- Barnsmärtforskare axlar ny roll
- Unik överenskommelse för barns rättigheter
- Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
- Orange Day uppmärksammas i Askersunds kommun
- Stor mängd stulen data har publicerats
Kraftfulla åtgärder krävs för att städa upp i batteriindustrin
Att garantera “gröna” och etiska batterier måste bli en prioritet för företag och stater under återhämtningen från covid-19-pandemin. Därför publicerar Amnesty International nu riktlinjer för att säkerställa att tillverkning av litiumjonbatterier för bland annat elbilar och andra elektriska apparater, som är väsentliga för klimatomställningen, inte bidrar till negativ påverkan på mänskliga rättigheter eller orsakar miljöskador.
En tidigare rapport från Amnesty avslöjade hur kobolt som utvunnits med hjälp av barnarbetare i Demokratiska republiken Kongo återfunnits i leverantörskedjan hos några av världens ledande tillverkare av elektronik och elfordon. Samtidigt utgör utvinningen av litium i Sydamerika ett hot mot urfolkens vattenresurser och ömtåliga ekosystem. Den allt större efterfrågan på “gröna” batterier medför även den nya hot mot miljön, som förorening av gruvområden, skador på havsbotten och ett växande avfallsberg på grund av mindre resurseffektiv design.
— Medan teknik som elfordon är väsentliga för en omställning till fossilfria bränslen medför batterirevolutionen andra risker för mänskliga rättigheter och planeten. Vi befinner oss i ett kritiskt ögonblick då vi har möjlighet att ompröva hur våra ekonomier och industrier fungerar. Vi uppmanar företag i alla led av tillverkningen av batterier att säkerställa att de verkligen driver på för förändring och att mänskliga rättigheter måste stå i centrum för deras verksamhet, säger Mark Dummett, chef för Amnesty Internationals Global Issues Programme.
— Också stater har en helt central roll i att säkerställa att miljömässig och sociala hållbarhet går hand i hand i omställningen. Det gäller också i Sverige. Här ser vi att regeringen inte lägger samma tonvikt på mänskliga rättigheter – alltså den sociala hållbarheten – som på miljö och klimatet i omställningsfrågan och det tydliggör vikten av den process som pågår inom EU för en human rights environmental due diligence (HREDD)-lag, säger Ulrika Sandberg sakkunnig inom ämnet företag och mänskliga rättigheter på Amnesty i Sverige.
I Powering Change: Principles for Businesses and Governments in the Battery Value Chain, har Amnesty sammanställt viktiga riktlinjer som stater och företag borde respektera för att undvika att de orsakar eller bidrar till negativ påverkan på mänskliga rättigheter eller miljöskador. Det är riktlinjer som 26 andra människorätts- och miljöorganisationer hittills har skrivit under på.
Riktlinjerna är relevanta för alla företag i batteribranschen, inklusive finanssektorn som finansierar expansionen av grön energi och ny batteriteknik genom bland annat stora “hållbara fonder”.
Amnesty uppmanar tillverkare att skapa maximalt resurseffektiva batterier, inklusive innovationer så att användningen av material och mineraler minskar, samt att arbeta för att innehållet i batterierna kan återvinnas helt och hållet och på ett säkert sätt.
Amnesty uppmanar också stater och företag att samarbeta med urfolk och miljöförsvarare och se till att de rådfrågas och får rätt information om planerad gruvdrift och dess potentiella risker.
— Att sätta företags intressen framför skydd av mänskliga rättigheter och miljö har skapat ett status quo som har varat alldeles för länge. Resultatet för den globala ojämlikheten är chockerande, förödande för klimatförändringar, samtidigt som vi ser en oändlig ström av dåliga nyheter om framtiden. Stater måste visa ledarskap genom att ge stöd till investeringar som grundar sig i en rättvis omställning, samt se till att miljöskyddslagar tillämpas och göra human rights due diligence-analyser obligatoriska genom lagkrav, säger Mark Dummett.
Världen
Örebronyheter
Källa Amnesty International
Related Posts
Latest News
-
Ny märkning för vinterdäck gäller den 1 december
Nu väntar kyla och halka på våra vägar. Mellan den...
- Posted november 16, 2024
- 0
-
Fem miljarder satsas på stärkt luftförsvar
Sverige stärker sin luftvärnsförmåga. Försvarets materielverk (FMV) tecknar avtal med...
- Posted november 16, 2024
- 0
-
Ministern för civilt deltar på säkerhetskonferens i Berlin
Den 19–20 november reser minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin...
- Posted november 16, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 15 November 2024
Makeriet 2024.11.15 * Fredag * Stig in till Makeriet och...
- Posted november 16, 2024
- 0
-
Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
Under fredagskvällen tog BIK Karlskoga an Kalmar HC på bortaplan...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
Under hösten har örebroarna kunnat nominera till Örebro kommuns landsbygdspris...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
När Gohar Petrosyan fick en tårtbeställning av en vän till...
- Posted november 15, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login