Köpa begagnad bil motorexpertens bästa tips

By on 19 maj, 2023
Arkivbild

Intresset för att köpa begagnade bilar är fortsatt högt. Det är lätt att stirra sig blind på priset, men det är en hel del annat som du behöver ta med i beräkningen inför köpet.

Från det att du hittar annonsen och börjar läsa på om bilen, till dess att du ska köra hem den, för den ovana kan det vara svårt att veta vad som är viktigast att hålla koll på. Stefan Brala, Trygg-Hansas motorexpert, ger sina bästa tips till alla som är på jakt efter en begagnad bil.

– Ett grundläggande råd när du letar efter en begagnad bil är att fundera ordentligt över vad som passar dig bäst när det kommer till bilens storlek och drivmedel och att du även tar dig tiden att se över marknaden. Väl framme vid köpet så är din ekonomiska trygghet så klart väldigt viktig. Utöver att kontrollera att det inte är några fel på bilen så bör du se till att affären genomförs säkert och att du har en försäkring på bilen innan du kör iväg med din nya begagnade bil, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Stefan Brala har åtta tips till den som funderar på att köpa en begagnad bil.

  1. Undvik ett förhastat beslut
    SUV eller sedan, laddhybrid, el- eller fossildriven – fundera ordentligt över vad för typ av bil och drivmedel som passar just dina behov. Ta dig tid att skapa dig en bra överblick av marknaden med hjälp av oberoende jämförelsesajter, vilket framför allt hjälper dig att få en bild av vad som är rimligt prismässigt. Ju mer kunskap den som går i tankar att köpa en begagnad bil samlar på sig desto större är sannolikheten att bilen lever upp till köparens förväntningar både när det gäller körglädje och ekonomiska kalkyler.
    ….
  2. Läs på om bilen hemifrån
    Utöver att prata med säljaren så finns det idag ett flertal tjänster, såsom Carfax och Car.info där du kan slå in registreringsnumret och direkt få tillgång till bilens historik. Om det framkommer att bilen har varit på ovanligt många verkstadsbesök så bör du reda ut med säljaren vad det handlar om. Kontrollera att serviceboken är korrekt ifylld och uppfyller tillverkarens krav för att undvika problem med försäkringsersättning i framtiden, det är dessutom ofta en förutsättning för att tillverkarens garantier ska gälla.
    ….
  3. Vem säljer bilen?
    Att köpa en bil från bilhandlare är i regel en tryggare affär, men kan då medföra ett något högre pris. Om du köper bilen av en privatperson så kan det vara en god idé att använda de färdiga köpeavtalsmallar hittar du bland annat hos Konsumentverket och Blocket. Förvissa dig också om att säljaren är den faktiska ägaren.
    ….
  4. Kontrollera ut-och invändigt
    Förutom att titta på rutor, plåt och lack kan det vara bra att kontrollera mönsterdjupet på däcken. Glöm inte att titta under bilen för att kontrollera att det inte finns något oljeläckage eller dolda rostangrepp på fordonets kaross. Kontrollera att alla instrument, luftkonditioneringen, el-funktioner, säten och bälten fungerar som de ska. Glöm inte att skavanker på bilen är ett givet argument för att pruta på priset.
    ….
  5. Provkör alltid bilen
    Även om du skulle köpa en begagnad bil online ska du alltid ha som regel att provköra bilen som du tänkt köpa. Stäng av radion och ta en rundtur med bilen, lyssna på motorn och var observant på eventuella missljud, se till att testa fjädringen och bromsarna. Bilköp är en stor utgift och att störa sig på exempelvis ljudnivån eller obekväma säten bör tas med i köpkalkylen, du ska vara nöjd med din nyköpta bil.
    ….
  6. Kolla upp nybilsgarantin
    Vissa bilmärken erbjuder nybilsgaranti i upp till 10 år. Tänk på att läsa villkoren ordentligt, exempelvis kan en komplett servicehistorik vara ett krav för att garantier fortfarande ska gälla.
    ….
  7. Avtalsmallar och säker betalning
    För att göra en säker bilaffär kan du genomföra betalningen via Swish om beloppet understiger 150 000 kr, men om summan är högre bör betalningen ske på ett bankkontor. Färdiga köpeavtalsmallar hittar du bland annat hos Konsumentverket och Blocket och för att genomföra ägarbytet på ett smidigt sätt kan ni använda Transportstyrelsens app. Betala inte för bilen förrän du har nycklarna i handen.
    ….
  8. Försäkring
    Tänk på att du måste ha tecknat åtminstone en trafikförsäkring för bilen innan du kör hem. Det är ditt eget ansvar att kontrollera att du har rätt försäkring. Fundera inte bara över försäkringspremien, utan ta dig tid att se över innehållet i försäkringen och vilket försäkringsskydd som skulle passa just din nya bil. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du är osäker på valet av försäkringsskydd.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login