- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Konkurserna i juli skenar
Konkurserna bland svenska företag fortsatte att skena under juli månad och ökade med 49 procent, enligt ny statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Totalt sett är konkursnivån hittills under året den högsta på tio år. Samtidigt störtdyker nystarterna inom flera stora branscher såsom detaljhandeln, hotell- och restaurang och byggindustrin.
Konkurserna under juli månad har skjutit i höjden inom samtliga stora branscher och ökade totalt sett med 49 procent, i jämförelse med samma månad i fjol.
Konkurser inom transport ökar med 200 procent
De största ökningarna syns inom transportsektorn samt detaljhandeln som har ökat med 200 procent respektive 80 procent under juli månad i jämförelse med motsvarande månad i fjol.
– Konkurserna har fortsatt att explodera under sommarens första månader vilket är mycket oroväckande, särskilt inom branscher såsom hotell- och restaurang och detaljhandeln. Trots dalande BNP och negativa indikationer från de amerikanska och europeiska riksbankerna så finns en förväntan på att hushållen kommer att ”unna sig” under semestern vilket kan ge bränsle åt delar av den svenska ekonomin, bokstavligt talat. Dock ser vi hittills en motsatt trend utan den uppgång av efterfrågan som många har hoppats på och mycket dystra siffror för sommarens första månader, vilket tyvärr är en indikation på att läget till hösten kan bli fortsatt mycket tufft, menar Johanna Blomé som är ekonom på UC.
Lägsta antalet nystarter på 10 år
Enligt UCs statistik är antalet nystartade företag de lägsta på tio år inom flera stora branscher. Nystarterna har störtdykt under juni månad med 87 procent inom byggindustrin, 84 procent inom detaljhandeln och med 80 procent inom hotell- och restaurang i jämförelse med i fjol. Även inom transport syns en dramatisk minskning av nystarter med 80 procent. Totalt sett har antalet nystartartade företag i Sverige minskat med 20 procent.
– Det startas ett rekordlågt antal nya företag inom många branscher just nu. Det är få som vågar ta risken att starta nytt till följd av minskade försäljningsvolymer och ökade omkostnader såsom lokaler och räntor. Samtidigt så är det tydligt att det faktiskt också finns vinnare på den här marknaden – flera företagssegment såsom viss turistindustri och gränshandel har presenterat positiva resultat i sommar. Även nischade områden inom handeln går just nu väldigt bra såsom mode inom second hand. Här handlar det om timing, läge och demografisk zon. De entreprenörer som lyckas kapitalisera på dessa kanske något mer nischade behov är vinnare på den här marknaden den närmsta tiden framöver, avslutar Johanna Blomé.
Ekonomi | Sverige
Örebronyheter
Källa: UC
Related Posts
Latest News
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login