- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Konflikten Ryssland-Ukraina 23 000 personer saknas alltjämt
Bild: Röda Korset
Internationella rödakorskommittén (ICRC) försöker nu klargöra ödet för 23 000 personer, vars familjer saknar information om sina nära och kära. Detta antingen för att familjemedlemmar blivit tillfångatagna, dödade eller för att de förlorat kontakten efter att ha flytt från sina hem.
Två år efter eskaleringen av den väpnade konflikten ökar de humanitära behoven för drabbade inklusive miljontals människor på flykt, både inom och utanför Rysslands och Ukrainas gränser.
− Att inte veta vad som hänt med en älskad är plågsamt, men detta är den tragiska verkligheten för tiotusentals familjer som lever i ett tillstånd av konstant oro. Familjer har rätt att få veta vad som skett deras släktingar och, när det är möjligt, utbyta meddelanden med dem, säger Dusan Vujasanin, chef för ICRC Central Tracing Agency Bureau (CTA-B), den så kallade Efterforskningsbyrån som etablerats för den internationella väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
I slutet av januari 2024 hade ICRC, i samarbete med Röda Korset och Röda Halvmånen i Ukraina, Ryssland och på andra håll, hjälpt 8 000 familjer att få information om deras försvunna älskades öde eller uppgifter om var de befinner sig. Under de senaste två åren har ICRC tagit emot fler än 115 000 telefonsamtal, förfrågningar online, brev eller personliga besök från familjer från både Ryssland och Ukraina som letar efter sina försvunna släktingar.
−Vi har hjälpt tusentals separerade släktingar att kommunicera med eller lära sig mer om en älskads öde, men så många förblir utan besked. Vi jobbar varje dag för att hjälpa fler familjer, säger Vujasanin.
Vad familjer har berättat för oss:
”Nästa gång du ser min man, snälla, berätta för honom att igår föddes vårt barn. Vi båda mår bra och väntar på honom.”
”Jag är så glad att höra att min son lever. Jag hörde ingenting på ungefär två månader. Jag kände mig död under den här tiden.”
”Jag har inga fler tårar, bara smärta, mitt hjärta går i bitar.”
Efterforskningsbyrån, som drivs av ICRC, etablerades i mars 2022 och arbetar med parterna i konflikten för att förhindra försvinnanden och stödja familjer som söker efter sina anhöriga på båda sidor om frontlinjen. I enlighet med Genèvekonventionerna, krigets lagar, har myndigheterna i både Ryssland och Ukraina inrättat nationella informationsbyråer (NIB) som ansvarar för att samla in, centralisera och överföra information om personer som har rätt till skydd som krigsfångar eller civilinternerade.
Med ICRC och Efterforskningsbyrån som neutral mellanhand överförs sedan denna information från den ena sidan till den andra. Genèvekonventionerna förutser nämligern att parterna informerar ICRC om personer med rätt till skydd. Ett steg som avsevärt minskar sannolikheten för att de försvinner.
− Att hitta en positiv överensstämmelse mellan efterforskningsförfrågningar från familjer och information som erhållits från NIB innebär slutet på långa månader av osäkerhet av att inte veta vad som hänt en älskad familjemedlem, säger Vujasanin.
ICRC arbetar nära nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar i ett 50-tal länder för att kunna ge besked till familjer vars anhöriga saknas eller är krigsfångar. Detta hjälper också parterna i den internationella väpnade konflikten att fullgöra sina rättsliga skyldigheter relaterade till återfinnande, identifiering, överföring och repatriering av mänskliga kvarlevor, inklusive genom att spela en neutral mellanhandsroll vid behov.
Den internationella humanitära rätten upprätthåller familjers rätt att få veta vad som hänt anhöriga och var det inträffade. Varje part i en internationell väpnad konflikt har skyldighet att förhindra att människor försvinner och att se till att deras anhöriga är informerade om vad som skett. Människor som hålls av en part i konflikten ska behandlas humant och de döda ska hanteras på ett värdigt sätt.
Världen
Örebronyheter
Källa: Röda Korset
Related Posts
Latest News
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Beviljade projektpengar för främjande och förebyggande insatser för barn och...
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login