Kommunerna utbildar unga till arbetslöshet

By on 26 december, 2024
Genrebild

Feldimensionering av gymnasieutbildningarna i Örebro län har lett till att fler unga blivit arbetslösa, och att företagen har svårt att rekrytera. Det menar Svenskt Näringsliv i Örebro län, som nu vill att kommunerna skär ned på antalet platser på högskoleförberedande program och i stället satsar på yrkesprogram.

Från och med 2025 tillämpas nya regler för hur kommuner ska samverka, när de planerar och erbjuder utbildning inom gymnasieskolan och Komvux. Ändringar i skollagen ställer krav på huvudmännen, att väga in också arbetsmarknadens behov när de dimensionerar utbildningar.

— Nu krävs att huvudmännen levererar. I praktiken ska det leda till att fler platser erbjuds på gymnasieskolans yrkesprogram och att färre platser erbjuds på högskoleförberedande program där eleverna inte läser vidare på högskola, säger Karl Hulterström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Örebro län.

I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät framkommer att den överlägset vanligaste utbildningsnivån, som företagen efterfrågar vid rekryteringar är fullgången gymnasial yrkesutbildning. Den grupp elever som läst ett högskoleförberedande program, utan att sedan läsa vidare på högskola är däremot mindre efterfrågade på arbetsmarknaden.

Bland de som läser ett högskoleförberedande program på gymnasiet, i Örebro län 56 procent av eleverna, går bara var fjärde vidare direkt till högskolestudier, enligt Universitetskanslersämbetet.

— Många ungdomar uppmanas att välja ett högskoleförberedande program, inte sällan sam- eller ekonomiprogrammet, i syfte att hålla så många dörrar som möjligt öppna. Sedan höstterminen 2023 ingår dock de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet på samtliga yrkesprogram. Ett yrkesprogram medför därmed möjlighet till vidare studier, samtidigt som eleven faktiskt lär sig ett yrke, säger Karl Hulterström.

25 procent av rekryteringsförsöken misslyckas i Örebro län, samtidigt ligger länets arbetslöshet på 7,2 procent. För att råda bot på detta vill Svenskt Näringsliv se att skolorna jobbar närmare branscher och företag, för att säkerställa att utbildningarna som erbjuds är både attraktiva för elever och relevanta för anställande företag.

— Den dåliga matchningen är en av de bidragande orsakerna till den höga ungdomsarbetslösheten. Kommunerna måste våga prioritera rätt och inte utbilda till arbeten som inte finns. Genom att jobba närmare företagen kan kvaliteten på utbildningarna höjas och fler kan matchas till en god start på arbetslivet, säger Karl Hulterström.

Eftersökta utbildningsnivåer i Örebro län:

  • Gymnasieskolans yrkesprogram: 50 procent
  • Högskola/universitetsutbildning: 21 procent
  • Yrkeshögskola/eftergymnasial yrkesutbildning: 30 procent
  • Inga särskilda utbildningskrav: 30 procent
  • Gymnasieskolans högskoleförberedande program: 14 procent

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Svenskt Näringsliv
(Källa: Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Företag som försökt rekrytera de senaste 6 månaderna fick frågan: Vilken utbildningsnivå vill ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?)

You must be logged in to post a comment Login