- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Kommunerna som snabbt ställer om till fossilfria transporter
Ett 40-tal kommuner och regioner i östra Mellansverige sticker ut i statistiken. De använder förnybara drivmedel i dubbelt så hög utsträckning som riksgenomsnittet, 64 procent jämfört med rikssiffran 30 procent. Det visar en ny rapport.
Takten ökar snabbt i ett 40-tal kommuner och regioner i östra Mellansverige som deltar i projektet Fossilfritt 2030. De använder förnybara drivmedel i kommunorganisationen i långt större utsträckning än riksgenomsnittet, 64 procent jämfört med 30 procent. Offentlig sektor spelar en viktig roll i att ställa om fordon, drivmedel och infrastruktur till förnybara drivmedel.
Och det är bråttom, både för klimatet, näringslivets konkurrenskraft och för att stärka krisberedskapen i en orolig omvärld.
Kommunerna som kommit längst
Sex län deltar i projektet: Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland. Den kommun i respektive län med högst andel förnybara drivmedel i egna transporter år 2022 var Järfälla (92 %), Åtvidaberg (90 %), Uppsala (85 %), Sala (81 %), Eskilstuna (70 %) och Örebro (67 %). 2022 års ökning av fossiloberoende fordon utgjordes övervägande av rena elbilar och biogasdrivna bilar.
Under hela projekttiden har alla deltagande kommuner och regioner ökat sin totala andel fossilfria transporter med 20 procentenheter, från 44 procent (2019) till 64 procent (2022). Idag är biodiesel det enskilt största förnybara alternativet och biogas det näst mest använda.
Möjliggör näringslivets omställning
Projektdeltagarna minskar sin klimatpåverkan bland annat genom att ställa om sina egna fordonsparker och göra gemensamma upphandlingar av fossilfria fordon. De jobbar även för att göra det möjligt för näringslivet att transportera mer hållbart.
– Genom samverkan i BioDriv Öst och projektet Fossilfritt 2030 kan offentliga aktörer ställa liknande miljökrav i sina upphandlingar. Det skapar tydlighet och långsiktighet för företagen, något som de tydligt efterfrågar, säger Lovisa Gustafsson, sakkunnig i elektrifiering och infrastruktur på BioDriv Öst.
Samverkan sänker kostnaderna
I en tid av inflation och stora sparkrav i offentlig sektor väcks dock frågan om det går att prioritera transportsektorns omställning framöver. Men omställningen är inte likställd med ökade kostnader, det kan vara precis tvärtom.
– Vi ser tydligt att samverkan bidrar till att sänka kostnaderna, både för offentlig sektor och för näringslivet. Och fossilfritt behöver inte vara dyrare, framför allt inte om man har långsiktiga strategier och uthållighet över tid. Tittar man på totalkostnadskalkyler för olika val av fordon och drivmedel så ligger fossilfritt bra till. Men med kortsiktiga satsningar och tvära kast blir det ofta betydligt dyrare, säger Martin Ahrne, sakkunnig i elektrifiering och biodrivmedel på BioDriv Öst.
Större samhällsnytta
Det övergripande målet med projektet Fossilfritt 2030 är att kommunerna och regionerna ska underlätta näringslivets och allmänhetens omställning genom att gå före och skapa en ökad marknad för förnybara drivmedel. När offentliga aktörer ställer om egna verksamheter bidrar det också till en förbättrad infrastruktur för laddning och tankning av förnybara drivmedel.
I förlängningen uppnås även grön regional tillväxt och stärkt krisberedskap. Denna breda ansats i omställningsarbetet skapar dessutom en större kostnadseffektivitet då olika samhällsutmaningar hanteras i ett samlat grepp.
Sverige
Örebronyheter
Källa: BioDriv Öst
Om rapporten
Statistikrapporten Uppföljning av omställningen till fossilfria transporter är en sammanställning av drivmedelsförbrukningen och fordonsflottan i drygt 40 kommuner och regioner i länen Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland.
Related Posts
Latest News
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login