Kommunerna i Örebro har brist på jobbskapare

By on 21 augusti, 2023
Var tjugonde vuxen i en kommun behöver driva företag för förbättrad arbetsmarknad.
Bild: Småföretagarnas Riksförbund

Småföretagarnas Riksförbund har i flera undersökningar kartlagt sambandet, mellan företagande och arbetsmarknad. Ju högre andel av de vuxna invånarna i en kommun som är företagare med anställda (”företagsamma”), desto lägre tenderar arbetslösheten vara.

En procent högre andel företagsamma är länkad till 1,3 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa. Det är dessa grupper, som idag står utanför arbetsmarknaden, som särskilt tjänar på de jobbmöjligheter som fler företagsamma kan bidra med. Bland utrikes födda är sambandet hela 3,2 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa.

I syfte att skapa en bättre fungerande arbetsmarknad menar Småföretagarnas Riksförbund att en rimlig ambition borde vara att minst var tjugonde vuxen i landets kommuner ska vara en jobbskapare, det vill säga 5 procent av de som bor i en kommun ska driva företag.

I Örebro län når inga kommuner upp till denna nivå. Lekeberg, Örebro, Askersund och Laxå lyckas relativt väl då fler än 4 procent av de vuxna är aktiva jobbskapare. I Nora, Hallsberg, Karlskoga,Hällefors, Kumla, Lindesberg och Ljusnarsberg är nivån mer än 3 procent. I Degerfors är så få som 2,5 procent av de vuxna aktiva jobbskapare.

– Att vara småföretagare är många gånger inte så lönsamt som folk i allmänhet tror. Småföretagare är Sveriges hårdast arbetande grupp, den genomsnittliga företagaren jobbar nära 6 timmar mer per vecka än den genomsnittliga anställda personen. Eftersom byråkratin tar mycket tid i anspråk, med regelkrångel och blanketter, kan en fjärdedel av företagarna inte ta ut en sammanhängande semester på ens en vecka under sommaren. I Örebro län är det bara 45 procent av företagarna som vill växa med fler anställda, förvisso den högsta nivån i landet, men ändå under hälften, säger Peter Thörn, ordförande i Småföretagarnas Riksförbund.

– Många företagare vittnar om ökad brottslighet. Kriminalitet, svartarbete och beskyddarverksamhet pekas av många företagare ut som det främsta hindret för tillväxt. Även om dessa problem till stor del är nationella går det att skapa bättre villkor i det här avseendet på kommunal nivå. Till exempel genom att stärka tryggheten med kommunala ordningsvakter, underlätta offentlig upphandling och genom ett mera företagsvänligt bemötande från kommunala tjänstemän. Genom konstruktiva reformer kan kommuner med  brist på företagsamma ta steg mot ambitionen att minst var tjugonde vuxen ska vara en jobbskapare. Det är ingen enkel resa, men det är så vi kan stärka arbetsmarknaden och den långsiktiga tillväxten, framhåller Nima Sanandaji, utredare.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Småföretagarnas Riksförbund

You must be logged in to post a comment Login