Kommuner får ökat inflytande i mottagandet av nyanlända

By on 3 april, 2025
Genrebild

Onsdag den 2 april tog arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson emot betänkandet Etableringsboendelagen, ett nytt system för bosättning för vissa nyanlända, från den särskilde utredaren Mathias Wahlsten. Betänkandet innehåller förslag på hur kommunernas inflytande, över mottagandet av nyanlända kan öka och på hur etableringsboende kan införas.

Utredningen har haft i uppdrag att se över hur kommunerna kan få ett större inflytande över mottagandet av nyanlända. Syftet är att skapa bättre möjligheter för ett likvärdigt, enhetligt och flexibelt mottagande i kommunerna och skapa en grund för en bättre integration av nyanlända. I utredningens uppdrag har även ingått att lämna förslag på hur man kan införa etableringsboende, ett tidsbegränsat boende som villkoras med att de nyanlända bidrar till sin etablering.  

— För att vi ska få en fungerande integration är det viktigt att kommunerna får ett större inflytande över mottagandet av nyanlända. Med förslagen i utredningen skapas nu bättre förutsättningar för kommunerna att själva påverka sitt mottagande. Samtidigt behöver det vara tydligt för nyanlända att det krävs egna ansträngningar för att komma i egen försörjning och för att hitta en långsiktig boendelösning, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.

Utredningen föreslår: 

  • Att kommunerna ska få större inflytande över hur många nyanlända de ska ta emot genom att de ges möjlighet att ange ett önskat kommuntal.
  • Att bostadssituationen och förekomsten av områden med problem kopplat till utanförskap tillkommer som kriterier som ska beaktas vid fördelningen av nyanlända mellan kommuner.
  • Att det införs en ny modell med etableringsboende som innebär att kommunerna ansvarar för att ordna ett etableringsboende för vissa nyanlända. I normalfallet ska nyanlända ha rätt till etableringsboende i 36 månader.
  • Att rätten till etableringsboende ska vara villkorad och att den kan upphöra i förtid. En nyanländ som inte aktivt bidrar till sin etablering i arbets- och samhällslivet kan förlora sin rätt till etableringsboende.
  • Att den nuvarande bosättningslagen med tillhörande förordningar ska upphöra att gälla och ersättas av lagen och förordningen om etableringsboende för vissa nyanlända.

Enligt utredningen föreslås Etableringsboendelagen och etableringsboendeförordningen träda i kraft den 1 juli 2026. Bestämmelserna om anvisningsförfarandet och rätten till etableringsboende ska dock tillämpas först från och med den 1 januari 2027.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet

You must be logged in to post a comment Login