Klimatet i fokus på insynsrådets turné i länet

By on 27 september, 2024
Insynsrådet på plats vid Solvallen i Vässlingby för att lära om Sveriges största agrivoltaiska solpark.

Bild: Länsstyrelsen Örebro län

Klimatsatsningar i olika sektorer var på agendan, när Länsstyrelsens insynsråd i förra veckan gav sig ut på exkursion i länet. Dagen bjöd bland annat på restaurerade ängs- och betesmarker, elektrifierade bussar och markeffektiva solenergisatsningar.
 
Den 20 september samlades Länsstyrelsens insynsråd för att tillsammans besöka olika företag i länet, vars verksamhet har en koppling till Länsstyrelsens arbete.

Kunskap och utveckling

Insynsrådet vars medlemmar utses av regeringen, är ett råd där Länsstyrelsens verksamhetsområden och Örebro läns utveckling diskuteras. Syftet är både att tillföra extern kompetens till länsstyrelsens myndighetschef, landshövdingen, och ge medborgerligt inflytande.

Rådet träffas fyra gånger per år och ett av tillfällena brukar ägnas åt olika verksamhetsbesök.

Ett klimatkliv för busstrafiken i länet

Första stoppet gick till Svealandstrafikens depå i Bettorp, Svealandstrafiken ägs av regionerna i Örebro och Västmanland och har uppdraget att planera och utföra busstrafiken i de båda länen. Företaget har länge jobbat med hållbarhetsfrågor i olika former.

Deras största miljöpåverkan kommer från drivmedel och de utsläpp som trafiken skapar. De arbetar därför med att elektrifiera bussdepån, och har investerat i elbussar samt installerat drygt 40 laddstationer.

Elbussarna kommer på sikt användas i både regiontrafik och stadstrafik, och planen är att de ska börja användas under 2024/2025. I nuläget har de två elbussar på plats för testning och utbildning.

På bussdepån i Bettorp fick insynsrådet se och höra om utvecklingen av länets elektrifierade stads- och regionbussar.

För de nya elbussarna och laddinfrastrukturen, har Svealandstrafiken fått investeringsstöd från både EU:s fond för ett sammanlänkat Europa och Klimatklivet. Klimatklivet är ett stöd som hanteras gemensamt av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, och ges till investeringar som bidrar till minskad klimatpåverkan.

Kommuner, regioner, företag och organisationer kan söka medel från Klimatklivet. Ett projekt kan vara litet eller stort, det viktiga är att åtgärden ska ge en betydande och varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona.

Efter att Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken, presenterat företaget fick insynsrådet en möjlighet att åka en tur på området med en av de nya elbussarna.

På testtur med den av de nya elbussarna som snart ska trafikera vägarna i länet.

Livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald

Nästa besök var hos Markus Karlsson som driver ekologiskt jordbruk med dikor. Man mötte upp honom vid Finnåkerssjön, där korna just nu går ute och betar på en mark som han arrenderar av Anders och Marita Eriksson.

Medan solen gassade berättade Markus om sin verksamhet, och om villkoren att driva ett lantbruk idag. Ekonomiska förutsättningar, klimatförändringar och väderhändelser var några av de områden som berördes.

Det är möjligt att ansöka om ersättning för kostnader som uppstår, när man vill restaurera ängs- och betesmarker vilket också gjorts på denna plats. Ängs- och betesmarker utgör viktiga livsmiljöer för många växter och djurarter och bidrar på så sätt till den biologiska mångfalden, samtidigt som de tillför foder för lantbrukets djur.

En av de betesmarker i länet som fått stöd från Länsstyrelsen för att kunna restaureras och bevaras.

Jordbruk och elproduktion i kombination

Dagens sista anhalt var hos Linde energi, ett energibolag som ägs av Lindesbergs kommun, där man togs emot av VD Joakim Johansson med medarbetare. Företaget producerar förnybar el med sol- och vattenkraft, i huvudsak produceras elen vid de fem vattenkraftverk och två solparker som bolaget har.

Besöket började därför vid Solvallen i Vässlingby där Sveriges största agrivoltaiska solpark finns, ett agrivoltaiskt system kombinerar jordbruksverksamhet och elproduktion på samma mark. På Solvallen har de installerat vertikala, dubbelsidiga solpaneler som möjliggör att elproduktionen kan kombineras med odling av vall.

På så sätt kan jordbruksmarken fortsätta att användas vilket ger effektivare nyttjande av marken. Solvallen ingår i ett forskningsprojekt tillsammans med Mälardalens universitet som ska studera produktionen av solel, grödans avkastning och ekonomi.

Linde energi tog emot vid Solvallen som är Sveriges största agrivoltaiska solpark.

Medlemmar i insynsrådet

Följande personer ingår i insynsrådet vid Länsstyrelsen i Örebro län:

• Lena Rådström Baastad (ordförande), landshövding, Länsstyrelsen i Örebro län
• Anna-Karin Andershed, prorektor, Örebro universitet
• Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande, Askersunds kommun
• Erik Sandberg, regionordförande, LRF
• Mia Spendrup, VD, Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård
• Andreas Svahn, ordförande, Region Örebro län
• Magnus Tillby, överste, FMTIS
• Patrick Ungsäter, regionpolischef, Polisregion Bergslagen

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login