Klartecken för matcher och tävlingar för seniorer

By on 29 maj, 2020
Foto: Karl-Johan Sandberg - Arkivbild

Folkhälsomyndigheten häver från och med 14 juni råden till idrotten att undvika närkontakt, undvika onödiga resor och att skjuta upp eller ställa in matcher och tävlingar.

Riksidrottsförbundet är medvetna om att nuvarande reserestriktioner för idrottsföreningar ännu inte har ändrats men förutsätter utifrån information från Folkhälsomyndigheten att en ändring sker innan den 14 juni.

Vid en presskonferens idag berättade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det nu införs lättnader av de allmänna råd som gäller för idrotten. Tre av de fem allmänna råd som gäller idrott idag lyfts bort från och med den 14 juni vilket öppnar för tävling och matcher för seniorer oavsett nivå.

– Det är ett mycket glädjande besked för senioridrotten som nu kan börja se ljusare på framtiden. Vår samverkan med Folkhälsomyndigheten fortsätter. Idrotten måste även framöver ha fokus på att anpassa verksamhet då matchen mot viruset inte är över, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De sammantagna förbud, allmänna råd, rekommendationer från Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten som idrottsrörelsen ska följa från den 14 juni är fortsatt:

Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller hela det svenska samhället där det gäller att hålla avstånd från varandra.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:

  • Om möjligt vara utomhus
  • Begränsa antal åskådare och undvik trängsel

Riksidrottsförbundet är medvetna om att nuvarande reserestriktioner för idrottsföreningar ännu inte har ändrats men förutsätter utifrån information från Folkhälsomyndigheten att en ändring sker innan den 14 juni.

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Genomför en riskbedömning 
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
  • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)

Riksidrottsförbundet kommer fortsätta att stödja specialidrottsförbunden i bedömningen av hur tävlingsverksamhet kan bedrivas för att leva upp till nu kvarvarande förbud och allmänna råd för att som tidigare bidra till minskad smittspridning.

– Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta ha en nära dialog även framöver. Jag är övertygad om att idrottsrörelsen klarar av att hantera det förtroende som getts oss och jag ser fram emot att återigen kunna följa tävlingsidrotten – om än inte på plats, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Källa RF/SISU
Här hittar du mer  information och frågor och svar om idrotten och coronakrisen https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

You must be logged in to post a comment Login