Klarar svensk ortopedi kris och krig

By on 23 augusti, 2024
Ett av ämnena som tas upp under ortopediveckan är det akuta traumaomhändertagandet ur militärt perspektiv.

Foto: Maria Bergman/Region Örebro län

Klarar svensk ortopedi kris och krig och hur påverkar AI modern forskning, högaktuella ämnen på årets ortopedivecka. Region Örebro län är värd, när Ortopediveckan 2024 arrangeras i Örebro av Svensk ortopedisk förening i slutet av augusti.

Omkring tusen personer från hela Sverige som arbetar med ortopedi väntas delta i kongressen, under veckan blir det också öppna föreläsningar för allmänheten om intressanta ämnen.

Ortopediveckan äger rum under vecka 35, och årets tema är ”Tillsammans för ortopedin”. Det handlar om såväl workshops, som föreläsningar och paneldebatter riktade till olika yrkeskategorier inom ortopedi.

Samarbete med försvaret

På tisdagen genomförs en workshop ihop med Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg, ett högaktuellt inslag med tanke på rådande världsläge. Då får läkare och sjuksköterskor under ledning av specialofficerare Alexander Linde och Nils Lyckander samt Peter Wildeman, officer och ortopedkirurg, öva det akuta traumaomhändertagandet ur militärt perspektiv.

”Klarar svensk ortopedi kris och krig” är rubriken när Region Örebro läns chefläkare Andreas Wladis och Karin Hugelius, ambulanssjuksköterska och forskare inom katastrofmedicin, pratar om hur sjukvården tillsammans med försvarsmakten klarar sin verksamhet under ett krig. Medverkar i samtalet gör också representant från Försvarsmakten.

— När det handlar om trauma kommer dessutom symposiet om traumaortopedi att ha en internationell panel och vi hoppas även få möjlighet att lyssna till några av japans mest framstående ortopeder under veckan, berättar professor Per Wretenberg, som tillsammans med kollegor i hälso- och sjukvården i länet arbetat med planeringen av arrangemanget.

Paneldebatt om AI och dess påverkan

Men det är inte bara trauman i fokus, utan programmet spänner brett.

Hur ledprotesinfektioner förebyggs och behandlas och hur osteoporos, skelettskörhet, utreds och behandlas och mycket mer handlar det också om.

Dessutom tar man under en paneldebatt på torsdagen upp ortopedi och forskning och hur det kan fungera tillsammans med AI – och den artificiella intelligensens påverkan på sjukvården.

Föreläsningar för allmänheten på sjukhusen

Huvuddelen av programmet är riktat till sjukvårdspersonal, men det ges även öppna föreläsningar på Universitetssjukhuset Örebro, i Bohmanssonsalen, entré B. Föreläsningarna sänds även live i föreläsningssalarna på lasaretten i Karlskoga och Lindesberg:

Tisdag

16:30: Karpaltunnelsyndrom, triggerfinger, tumbasartros, Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) och handledsbrott. Daniel Reiser, överläkare handkirurgi, Madeleine Harryson, specialistläkare handkirurgi samt Peter Asklöf, fysioterapeut föreläser.

18:00: Diskbråck i halsryggen, bröstryggen och ländryggen, Fredrik Nerelius, specialistläkare, Karin Wretenberg, fysioterapeut och Simon Wahlström, fysioterapeut.

Onsdag

16: 30: Höftfrakturer och osteroporos: Tomas Borg, överläkare ortopedi, Erik Schwarcz, överläkare endokrinologi samt Jenny Forsberg, specialistfysioterapeut.

18:00: Höft- och knäledsartros: Gunnar Falk, överläkare ortopedi, Marie Ekelius Hamping, sjukgymnast

Föreläsning Kulturkvarteret Örebro

Fredag kl 12:

Även på Kulturkvarteret har allmänheten chans att lyssna på intressant föredrag. I samverkan med Örebrokompaniet föreläser Adolfo Lopez och Bahram Pazhman om idrottsmedicin och idrottsskador. Bland annat tar föreläsarna upp vanliga skador inom fotboll och hockey. Man berör även idrottens betydelse för äldre under rubriken ”Att bli äldre men inte gammal genom idrott och en aktiv livsstil”.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login