Kirurgmottagningen i Lindesberg börjar med patientstyrd sedering

By on 28 november, 2024

Nu tar kirurgmottagningen i Lindesberg ett steg vidare mot ökad patientdelaktighet. Från och med denna vecka finns det nämligen möjlighet att patienter som ska genomföra gastroskopi själva styr över läkemedelspumpen. Och det är dessutom ett läkemedel som ger färre biverkningar.

Det var via en medarbetare och även under en utbildningsdag som Linda Tagesson, enhetschef på kirurgmottagningen vid Lindesbergs lasarett, fördjupade sig i patientstyrd sedering. Hon tänkte att det skulle passa väldigt bra på mottagningen, och fick klartecken att undersöka vidare hur det skulle kunna genomföras.

— Nuvarande läkemedel tar längre tid att gå ur kroppen, och ger mer minnesluckor. Det läkemedel vi går över till går snabbare ur kroppen, och patienten är mer medveten och minns vad läkaren informerat om efter undersökningen, förklarar Linda.

Att det nya läkemedlet ges via att patienten själv trycker på dos-knappen gör också att överdoseringen minskar. Det sista trycket sker inte eftersom patienten redan är tillräcklig ”avtrubbad” för att undersökningen ska kunna genomföras, och därför inte kommer trycka den där sista gången.

En del undersökningar har tidigare behövt göras på operationsavdelningen, det i sig innebär längre väntetid till undersökningen och en större procedur. Förhoppningen är att man nu i och med det nya arbetssättet, smidigare kan ta hand om även dessa patienter på den egna mottagningen.

— Hela kedjan blir bättre om gastroskopipatienterna inte behöver undersökas på operation, för då kan de salarna och personalen nyttas till de operationer som verkligen behöver utföras där. Det känns riktigt roligt att kunna genomföra det här på regionens minsta sjukhus. Det visar att vi har verksamhet i Lindesberg som utvecklas, och det är viktigt både för patienter och personal att känna, avslutar Linda Tagesson.

Fakta: Så går det till med patientstyrd sedering

  • Inför en gastroskopi ska patienten fasta i sex timmar.
  • Vid ankomst till kirurgmottagningen får patienten en infart.
  • Sköterska ”laddar” på läkares ordination rätt mängd läkemedel i pumpen som ansluts till infarten.
  • Via en knapp administrerar patienten själv in läkemedlet i kroppen.
  • När patienten är tillräckligt i dvala, vilket sker inom några minuter, kan gastroskopin genomföras.
  • Efter gastroskopin får patienten stanna kvar en halvtimme i mottagningens uppvakningssal, där hen övervakas av sköterska, och även får träffa läkare för att få information.

Hälsa | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login