KIF Örebro fick med sig poäng mot AIK

By on 6 oktober, 2024
Bild: KIF Örebro/AIK

KIF Örebro tog emot AIK på Behrn Arena i den 22 omgången av Damallsvenskan 2024, och man befann sig i ett pressat läge inför ödesmatchen.

Förlust och man var under sista strecket längst ner i tabellen vilket skulle innebära direkt nedflyttning till Elitettan, matchen slutade med delad poäng där bägge lagen står på 16 poäng var i tabellen.

Matchen inleddes i ett bra tempo där det var gästande AIK som ångade på bäst, Örebro stod emot bra där man mest fick ägna sig åt kontringar. Örebro kunde allt eftersom ta över spelmässigt, under ett par minuter med start i den 18 minuten vaskade man fram fem hörnor dock utan att få in bollen i mål.

I det läget såg det ut som om AIK hade tappat både momentum som tempo, där Örebro kunde styra spelet. Örebro kom upp i planen där man skapade fina anfall, men slarv och långsamt spel ställde till det i avgörande läge.

Desto närmare pausvilan man kom desto mer kom det att handla om Örebro, när man hade spelat av de 45 första minuterna var det fortsatt mållöst.

Örebro startade den andra halvleken där målvakten Clara Fredrika Ekstrandp hade solen i ögonen, något som kanske spelade in när AIK kunde ta ledningen i den 52 minuten. Ett mål som gav gästerna energi och de tryckte tillbaka Örebro ordentligt, där hemmalaget fick koncentrera sig på att försvara sig.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid hade Örebro satsat framåt för i första hand en kvittering, något som gjorde att spelet hade öppnat upp sig. I den 80 minuten gjorde man ett offensivt byte i jakten på mål, ut gick Sara Ikonen och in kom Risa Yamada.

Örebros jakt på kvittering gav utdelning i den 88 minuten på frispark, ett inlägg som Viivi Ollonqvist snyggt kunde nicka in 1-1 målet. AIK vaknade till liv och gick starkt för tre poäng, där Örebro fick fullt upp i eget straffområde.

När fem minuters tilläggstid var färdigspelad hade Örebro kommit tillbaka, och lagen fick nöja sig med delad poäng.

En viktig poäng kan det vara när man nu ska summera Damallsvenskan 2024, det återstår bara fyra matcher för KIF Örebro som återstår av säsongen som fortsatt ligger på kvalplatsen i tabellen. Riktigt viktiga matcher där konkurrenten AIK står på samma poäng och varje poäng räknas, i den 23 omgången väntar jumbolaget Trelleborgs FF i en match som spelas lördag 12 oktober 2024 på bortaplan.

Matchfakta KIF Örebro vs AIK

• 52 minuten Mål AIK, 0-1 Maja Johansson.
  • 88 minuten Mål Örebro, 1-1 Maggy Elizabeth Henschler.