- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
- Man från Karlskoga kammade hem miljonvinst på Lotto
- Opioider och överviktsoperation nya insikter om en oväntad utmaning
- Arbetet på Engelbrektsgatan och Oskarstorget är nu färdigt
Kattkörkort ska minska antalet hemlösa katter
ID-märkning, kastrering, planering. Det är mycket en ansvarstagande kattägare behöver känna till. Idag finns det omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige, och ett av skälen är att en del kattägare tyvärr inte tar ansvar. För att säkerställa att fler agerar rätt lanseras Kattkörkortet. I år med stort fokus på just att förebygga katthemlöshet.
I Sverige finns uppemot 1,5 miljoner katter, och det är vårt mest populära husdjur. Samtidigt så visar beräkningar att vi har omkring 100 000 hemlösa katter i landet. Den svenska kattmatstillverkaren Mjau har arbetat för att höja kattens värde i samhället i flera år, och som ett steg i det arbetet lanseras nu ett Kattkörkort, i samarbete med organisationen Djurskyddet Sverige. Målsättningen är tydlig:
– Vårt mål med Kattkörkortet är att utrota katthemlösheten, och att påminna de som funderar på att bli med katt att det innebär ett enormt ansvar. Vår övertygelse är att ju fler de kunniga kattägarna blir – desto färre blir de hemlösa katterna! Genom initiativet Kattkörkortet hoppas vi att fler verkligen tar ansvar, dels när de redan har en katt, men också innan de väljer att köpa en, säger Kristina Hård Forser, marknadschef på Doggy AB.
Kattkörkortet är ett test som görs på nätet, med frågor om till exempel ID-märkning, registrering och kastrering. Initiativet äger rum för andra året i rad och ifjol var det hela 40 000 svenskar som tog kattkörkortet. För varje genomfört test skänker Mjau kattmat till hemlösa katter. Förra året innebar det 15 552 portioner mat. Den mat som ansvarstagande kattägare genererar i år, genom att ta ett Kattkörkort, delas ut i samband med Hemlösa Katters Vecka – ytterligare ett av Mjaus initiativ som belyser problemet med hemlösa katter i Sverige.
Mjau har gjort sig kända för sitt arbete för de hemlösa katterna. Företaget har skapat en namninsamling för obligatorisk ID-märkning av katter, driver katthemmet Tassalyckan för hemlösa katter och skänker årligen tonvis med kattmat till hemlösa katter. Initiativet till Kattkörkortet tas tillsammans med en av Sveriges största djurskyddsorganisationer, Djurskyddet Sverige.
– Vi är glada att Mjau fortsätter driva initiativet Kattkörkortet, eftersom det finns många kattägare som inte inser vilket ansvar det är att ta hand om en katt. Om du ska köpa en katt är det jätteviktigt att tänka igenom om du har tid, råd och engagemang för ett sällskapsdjur under många år framöver. Vi uppmanar också att gärna adoptera en katt från ett katthem då det finns alldeles för många katter som saknar trygga hem. Om du köper en katt, tänk på att id-märka och registrera den – en bortsprungen katt hittar inte hem så lätt som man kan tro, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.
Checklista: Såhär bidrar du till minskad hemlöshet bland katter!
1. Kastrera din katt
För att undvika oönskade kattungar hos din, eller någon annans katt är det viktigt att du kastrerar din katt. Detta gäller både honor och hanar. En stor del av alla hemlösa katter är resultatet av en oönskad kull. En kastrering är ett enkelt ingrepp där din katt får komma hem samma dag.
2. ID-märk och registrera din katt
ID-märkning och registrering är idag inte tvunget enligt lag, men en fråga som Mjau brinner för. Om din katt skulle springa bort, är chansen avsevärt större att du får den tillbaka om den är ID-märkt och registrerad. Ett vanligt missförstånd är att det räcker att ID-märka katten. Men utan registrering är märkningen lönlös. ID-märkning görs hos en veterinär, antingen genom ett chip i nackskinnet, eller en tatuering i örat. Varje katt får ett unikt nummer, som sedan ska registreras hos SVERAK eller Svenska Kennelklubben.
3. Ge bidrag till katthem
I Sverige finns hundratals katthem som tar hand om hemlösa katter. Katthemmen drivs oftast ideellt av eldsjälar, och är beroende av bidrag och stöd för att kunna gå runt. Vill du hjälpa till? Leta upp ett katthem nära dig och se hur du kan hjälpa dem i deras arbete.
4. Adoptera en katt från katthem
Kanske finns just din katt på ett katthem? Runt om i Sverige hittar du mängder av katthem som kämpar för att ge hemlösa katter en andra chans. På katthem finns både kattungar, ungkatter och äldre katter. När du adopterar en hemlös katt får du både en vän för livet, och skapar plats för en ny kisse på katthemmet. En katt från ett katthem levereras avmaskad, vaccinerad, chippad och med ett hjärta fyllt av kärlek.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
Den 15 december var den sista dagen som den cirkulära...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live-avatar på...
- Posted december 21, 2024
- 0
-
Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
Byggstarten för Karlskogas nya badhus är planerad till våren 2025....
- Posted december 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login