Kan man förebygga brott med en checklista?

By on 11 september, 2013

Kriminalitet drabbar oss alla någon gång och det orsakar mycket lidande. Henrik Andershed forskar om vad som ökar risken för att någon ska börja begå brott och vad som minskar den. Målet är användbara lösningar för skola, socialtjänst och psykiatri.

– För mig är det otroligt viktigt att det som jag och min forskargrupp gör bidrar till samhällets utveckling på något sätt. Om det omgivande samhället inte är intresserade av den forskning vi gör så har vi misslyckats som jag ser det.

– När jag ställer upp en forskningsfråga så funderar jag också alltid på om frågan är relevant för praktiskt arbete. För mig är det viktigt och självklart att vi förvaltar skattefinansierade forskningsmedel på det sättet, säger Henrik Andershed som är professor i psykologi och docent i kriminologi.

Hans drivkraft är att komma på nya lösningar och se hur de förverkligas. Han har alltid varit intresserad av hur saker faktiskt fungerar och det har bland annat lett till ett flygcertifikat.

– Hur det är möjligt för en jumbojet att lyfta och flyga? Det var något jag länge inte hade förstått. Jag var också intresserad av hur piloter faktiskt hanterar att de har så mycket att tänka på. Mina funderingar ledde till att jag började plugga och ta flyglektioner på en flygskola i Örebro – och jag blev helt tagen.

Sprida forskningsresultat
När Henrik Andershed fick fart på flygningen blev det väldigt tydligt för honom hur central en checklista faktiskt är. Man klarar sig i princip inte utan checklistan som pilot och under Forskar Grand Prix kommer han berätta om hur han tog med sig dessa tankar in i sin egen forskning.

– Just det projekt som jag kommer att prata om på Forskar Grand Prix-tävlingen är extra roligt och spännande tycker jag. Här finns det viktiga och tydliga resultat och en form av historia att berätta.

– Anledningen till att jag är med är att även om jag har forskat och undervisat i flera år nu så tycker jag att jag behöver bli bättre på allt jag gör. Det kommer jag nog alltid att tycka. Forskar Grand Prix är ett fantastiskt tillfälle för att få träning i att kortfattat presentera sin forskning och inte minst ett bra tillfälle att sprida sina forskningsresultat.

Han beskriver sitt arbete som forskare som världens roligaste jobb, eftersom det är varierande, utvecklande, krävande och stimulerande.

– Att vara forskare är ett drömyrke som jag ser det. Jag hade andra drömmar som liten dock. Då skulle jag bli golfproffs. Mellan 11 och 16 års ålder bodde jag mer eller mindre på golfbanan och jag var inte särskilt intresserad av skolan.

Lagt golfdrömmarna på hyllan
Det var inte förrän han inlett sina universitetsstudier som han fick upp ögonen för forskning. Han hade lagt golfdrömmarna på hyllan och var inne på sin andra termin på psykologstudierna.

– Jag träffade doktorander som berättade att man kunde arbeta med att läsa, skriva och bedriva forskning. Kan man få betalt för att göra det här roliga? Det blev som en uppenbarelse för mig och från den stunden satsade jag allt på att bli forskare.

– Visst finns det en slitig sida av forskningen också. Man söker ständigt nya bidrag för att få möjlighet att få sina forskningsfrågor testade och man försöker få det man gör publicerat. Ena veckan får man massor av kritiska kommentarer på det manus man arbetat med i ett år och veckan därpå får man en artikel publicerad eller får ett forskningsprojekt beviljat.

– Man måste kunna ta både motgångar och medgångar helt klart, avslutar Henrik Andershed.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login