Kan finnas stora besparingar i att bara ändra en vana

By on 17 november, 2023
Goda råd kan ge upphov till stress, börja i det lilla. Syna dina vanor och beteenden.
Arkivbild

Tidigare undersökningar har visat att goda råd upplevs som stressande, för den som kanske behöver råden som allra mest. Har man inte något sparande eller om man förbrukat sina sparpengar på ett inköp och får börja om från början, kan man bli stressad.

Och stressen kan öka av alla råd i all välmening. Man ska helst ha ett sparande på konto, bra att ha pengar för oförutsedda utgifter, ett långsiktigt sparande, spara till barnen, och till den egna pensionen. Klart man blir stressad! Bara det att ha väldigt lite sparade pengar, eller att inga alls leder till ett stresspåslag.

Dagens allt dyrare vardag ger upphov till ett annat fokus och människor har helt andra utmaningar idag än för bara ett år sedan.

Jag vet människor som nu är så stressade av sakernas tillstånd att de inte vet var de ska börja. Individuella förutsättningar, som hur stora lån man har, eller om man ens har bolån, vad man har för inkomst och hur säkrad den är, och livssituationen, påverkar vår förmåga till omställning till en dyrare tillvaro.

Och erfarenheten. Det finns, tror jag, en skiljelinje mellan oss som var tillräckligt gamla för att minnas 90- talet genom våra bostadsaffärer och de som knappt var födda då. Var man med på 90-talet kan det finnas en större riskmedvetenhet, man vet att bostadspriserna kan gå både upp och ned eller stå stilla. Man kan också minnas från då att ja det var svårt, men det gick.

Oftast. Och ja jag vet att många som var med då har, likt tidigare generationer, en låg belåningsgrad i förhållande till yngre personer som inte ägde sin bostad då.

Det är skrämmande att inte veta när nästa räntehöjning kommer eller inte ha koll på när inflationen går ned. Eller om bostaden jag köpte kommer att bli billigare i morgon redan. Det stressar att behöva vara med om kostnadsökningar och tvingas prioritera om i sin vardag.

Mitt råd till den person som är stressad till bristningsgränsen är att försöka bena ut vari stressen ligger och därefter agera. För så är vi ju också funtade, att det går liksom av bara farten att oroa oss för en massa saker, trots att alla kanske inte behöver oroa sig för allt.

Om du känner oro, tänk så här

Börja med att räkna. Vad kommer in och vad går ut en normal månad. Det kan ta lite tid, men det är värt det.

Syna dina beteenden och granska dina vanor kritiskt. En stor besparing kan ligga i att ändra en vana. Ett exempel kan vara att ersätta utelunchen med matlåda. Äter du ute tre dagar i veckan och har den vanan 10 månader om året (och lunchen kostar 120 kronor) blir det 14 400 på ett år. Och ja, om du har vanan flera dagar eller om flera i hushållet har samma vana blir det ännu mer.

Försök att prioritera. Ställ dig frågan, i genomgången av din ekonomi, vad blir konsekvensen om du inte betalar. Ju större konsekvensen blir desto högre prioritet. Längst ned i listan hittar du sannolikt kostnader på grund av vanor och beteenden. Det kan kännas surt, men försök att prioritera om.

En del är svaga för reor och outletpriser, det kostar kanske inte så mycket varje enskild gång, men sammanräknat på ett år kan det bli mycket för det där spontana. Säg upp eller pausa utskick om rea, ta en omväg förbi affären.

Börja i det lilla

Många är oroliga och stressade idag och det är av konkreta skäl. Men jag tror också att det ibland kan vara på samma sätt i dagsläget med att hantera högre omkostnader som att personer med stort behov av att komma igång med sitt sparande känner stress av att dela upp sitt sparande(som man inte ens har).

Börja med din egen privatekonomiska situation. Först då kan du förhoppningsvis bena ut vari din oro ligger. Omställningen till en dyrare vardag kan innefatta både att stuva om och prioritera annorlunda i ekonomin och inte sällan krävs det också uppoffringar. Skaffa dig koll och agera därefter.

– Claudia Wörmann
Boendeekonom

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login