Kaffe och krokodil 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar

By on 7 december, 2024
Smalnosad krokodil, Mecistops leptorhynchus.

Foto: Nik Borrow / WWF

Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF.  

Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar, och brådskan att skydda den.

— Det är oerhört glädjande. Alla dessa nya arter visar att skogarna fortfarande har en stor biologisk mångfald, vilket ger hopp i tider av artutrotning och brinnande regnskogar. Det visar på hur mycket vi har kvar att skydda och bevara, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.  

Rapporten innehåller upptäckter som gjorts av hundratals forskare vid universitet, forskningsinstitut och naturvårdsorganisationer mellan åren 2013–2023 i Kongobäckenets regnskogar i centrala Afrika.  

Det handlar om alltifrån växter till däggdjur, fiskar, fåglar, grodor, reptiler och ryggradslösa djur såsom skalbaggar och andra insekter. Bland djuren i rapporten finns exempelvis två arter av fladdermöss, en ny art av smalnosad krokodil och en uggleart.

— Att vi fortfarande till och med kan hitta större djur som hittills varit okända för vetenskapen är otroligt spännande, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.  

En av fiskarterna är en åmal, Clarias monsembulai, som har förmågan att andas på land. Bland reptilerna finns till exempel blinda ormar och geckoödlor.   

Rapporten beskriver en stor mängd nya arter av ryggradslösa djur, såsom myror, insekter, maskar och spindlar. Ett exempel är flicksländan “Umma gumma” som döpts efter rockbandet Pink Floyds album från 1969.  

När det gäller växter innehåller rapporten 430 upptäckta arter, däribland 14 olika arter av orkidéer och en art av kaffe, Coffea rizetiana.  

Samtidigt är dessa skogar hotade på grund av avskogning och överexploatering av olika arter såsom tjuvjakt. WWF anser att det är bråttom att skydda den biologiska mångfalden i Kongobäckenets regnskogar. 

— Det är oerhört viktigt att skydda och bruka dessa skogar på ett ansvarsfullt sätt så att vi även i framtiden kan hitta nya arter. Det kan även kan vara till gagn för oss människor, till exempel för att få fram nya mediciner, säger Olle Forshed.  

Nyligen visade WWFs Living Planet Report 2024 att storleken på bestånden av ryggradsdjur i världen minskar alarmerande. Samtidigt har hösten präglats av rapporter om bränder i regnskogarna i Amazonas och Pantanal i Sydamerika. 

— Vi måste fortsätta rädda regnskogarna så att alla både kända och ännu okända livsformer kan få leva sina liv så som de alltid har gjort, säger Olle Forshed.  

Fakta nya rapporten   

Rapporten omfattar arter som hittats i Kongobäckenets regnskogar och beskrivits vetenskapligt för första gången under 2013-2023.  

Den täcker sex länder: Kamerun, Centralafrikanska republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Gabon och Republiken Kongo.  

Totalt 742 nyupptäckta arter listas varav 430 växter, 140 ryggradslösa djur, 96 fiskar, 22 groddjur, 42 reptiler, 2 fåglar och 10 däggdjur. 

Även om arterna är nya för vetenskapen har många av dem länge varit kända av urfolk. Rapporten framhåller vikten av att ta till vara urfolks kunskaper i arbetet för att bevara arterna. 

Rapporten täcker inte samtliga arter som identifierats men visar på den stora artrikedom som hittats i regionen.

Världen
Örebronyheter

Källa: WWF

You must be logged in to post a comment Login