- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Julklappen som fortsätter att ge
Foto: Sindre Hetlelid Svines
Sticklingar – julklappen som fortsätter att ge, att ge bort blommor i julklapp är sedan länge en uppskattad tradition, i år vill svenskarna även ge bort sticklingar.
Intresset för växter exploderade under pandemin i och med all tid som spenderades i hemmet. Det intresset har hållit i sig och en trend som verkligen har slagit rot bland svenskar är att ta sticklingar.
– Sticklingar är ordet på allas läppar och med det ser vi att en ny, grön julklapp är i ropet, konstaterar Hans Jensen, trädgårdsmästare på Plantagen.
Nu när julen närmar sig kan svenskarnas stora intresse leda till många personliga och meningsfulla julklappar. Enligt Plantagens nya rapport ”Växter i jul”, kan två av fem svenskar tänka sig att ge en blomma i julklapp i år. Var tionde svensk kan även tänka sig att ge bort en stickling, vilket tyder på att det stora intresset för hållbarhetsfrågor påverkar vilka klappar som hamnar under granen.
– Har du en sällsynt växt hemma som vänner och familj har dreglat över länge? Då borde du börja ta sticklingar, uppmanar Hans Jensen.
En grön och naturlig julklapp
Att driva upp egna växter från sticklingar har blivit en utbredd och populär trend. En av de vanligaste orsakerna till att svenskarna tar sticklingar är för att kunna ge dem som presenter eller byta med vänner.
– Att kunna dela med varandra är en viktig del av kulturen kring sticklingar. Det betyder något extra att få en växt från en vän. Julen är ju högtiden för att dela glädje och om det är något man får mycket glädje av så är det att omge sig med och ta vara på växter, menar Hans Jensen.
Sindre Hetlelid Svines, också känd som Plantegutt på Instagram, ska själv ge bort sticklingar till släkt och vänner.
– Sticklingar är en superfin present att ge och att få. Det är en present som kommer fortsätta att ge eftersom mottagaren så småningom kan ta sina egna sticklingar. Sticklingar kommer ur att en växt fått kärlek och vuxit sig större, så att ge bort en stickling är som att ge bort lite kärlek, säger Sindre Hetlelid Svines.
Så tar du sticklingar
Trädgårdsmästaren Hans Jensen råder att börja förberedelserna med julklappen så fort som möjligt, så att sticklingen kan börja få rötter innan den ges bort.
– Att ta sticklingar innebär att du tar en liten del av en större, frisk växt och ser till att den får rötter. På så sätt blir det inte bara en ny växt, utan en genetisk kopia av moderväxten. Monstera och gullranka är två enkla växter att börja med, säger Hans Jensen.
Sindre Hetlelid Svines håller med och lägger till några egna erfarenheter:
– Optimala förhållanden gör att sticklingen får rötter snabbare. Sticklingen vill stå ljust och varmt. Håll en temperatur mellan 20–30 grader och sätt en glasburk eller plastpåse över sticklingen för att ge den en hög luftfuktighet. Att ställa den i en fönsterkarm utan drag är perfekt, säger han.
Fem steg för att lyckas med din stickling
- Förberedelser:
Kontrollera att växten är frisk genom att undersöka bladen. Se till att den inte för med sig skadedjur genom att tvätta sticklingen med såpa blandat med vatten. Se till att moderväxten har fått rikligt med vatten innan du tar sticklingarna, då är chansen större att sticklingen får rötter fort.
. - Skär av stjälken:
För att ta en stickling måste du få med en nod och dessa finner man i regel direkt under ett par löv. Använd en vass kniv för att få ett bra snitt.
. - Jord eller vatten:
Rötterna bildas genom att sticklingen placeras i vatten eller jord. Vid plantering i jord är chansen större att den klarar sig och det blir lättare att ge bort den som present.
. - Den färdiga krukan:
Om det ska vara en present är det trevligt att ge bort sticklingen i en fin kruka. Gör den redo och förvara den tills det är dags att ge bort den i en ljus, fuktig och varm miljö. Slå in den väl, speciellt nu när det är vinter och kallt ute.
. - Informera mottagaren:
Det är inte säkert att sticklingen få rötter innan du ger bort den. Informera därför personen som får gåvan om att hålla koll på rötterna och gradvis plantera om med mer näringsrik jord.
– Slutligen kan det vara värt att påpeka att det här inte är en klapp som passar att lägga under granen. Ge den hellre till mottagaren personligen, så får personen glädje av den från första stund, avslutar Hans Jensen.
Nöje | Örebro
Örebronyheter
Källa Plantagen
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login