Julens klappar kan bidra till skuldfälla

By on 24 december, 2016

Tusentals julshoppare riskerar att hamna i skuldfällan efter julhandeln. Under årets första sex månader hade över en kvarts miljon personer ådragit sig fakturor som skickats vidare till Kronofogden, visar en sammanställning av statistik som Visma har gjort. En topp av betalningsförelägganden och inkassoärenden syns historiskt i februari och mars, när fakturor från årsskiftet inte betalats.

Förra året skickades 437 790 personer till Kronofogden för en eller flera obetalda fakturor. Under årets första sex månader hade 283 909 personer dragit på sig fakturor som inte betalats. Det motsvarar fyra procent av befolkningen och är bara en knapp minskning med en procent jämfört med föregående år.

Den fortsatt höga totalsiffran indikerar att många alltjämt drar på sig kostnader de inte kan betala. Det är viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga även om man hör till en relativt köpstark grupp. En budget är grunden till en stabil ekonomi oavsett storlek på inkomst, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors.

HUI spår nytt rekord i årets julhandel eftersom hushållen är både köpstarka och optimistiska. December och januari är tuffa och utgiftstunga månader för många. Därmed finns en risk att hushållens kostnader under december månad ökar likt tidigare år, och att en del får svårt att betala sina räkningar.

Mindre risk med planerade inköp
För att undvika den ekonomiska baksmällan efter julhandeln finns det konkreta saker en privatperson kan göra. Ett gott råd är att planera inköpen i förväg och att avsätta pengar för detta så snart som möjligt. Sedan är det viktigt att hålla sig strikt till planen och inte låta sig lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån.

Bestäm hur mycket dina julklappar får kosta och gör en tydlig inköpslista redan innan du ger dig ut i julhandeln. Det blir både billigare och går oftast snabbare, säger Maria Blomqvist.

Fem tips i julhandeln
1. Sätt en budget för julklappsinköpen.
2. Jämför priser på nätet innan du handlar.
3. Skaffa dig en extra inkomst genom att sälja av sådant du inte använder.
4. Gör en lista på vad du ska handla så undviker du spontanköp.
5. Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.

Regionalt
Örebronyheter

Om statistiken
Statistiken har bearbetats utifrån underlag från Kronofogden baserat på antal personer med betalningsförelägganden under 2015 samt första halvåret 2016. Befolkningsandelen beräknades utifrån antalet invånare över 16 år i Sverige vid utgången av år 2015, enligt statistik från SCB.

You must be logged in to post a comment Login