Julens baksida ekonomisk stress och social utmattning

By on 20 december, 2023
Arkivbild

Under jul- och nyårshelgerna upplever många ökad stress och negativ påverkan på sitt välmående, det visar en färsk Sifo-undersökning från hygien- och hälsobolaget Essity.

Av resultatet framkommer bland annat att en tredjedel är oförmögna att koppla bort jobbet under julen, att var fjärde drabbas av ekonomisk stress inför julklappsköpen och att lika många upplever social överbelastning på grund av ökat umgänge under helgerna.

Världshälsoorganisationen (WHO) definierar hälsa som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och inte bara frånvaro av sjukdom eller funktionshinder”. Hygien- och hälsobolaget Essity, som delar den synen, har nu låtit Sifo undersöka hur jul- och nyårshelgerna påverkar drygt 1000 svenskars fysiska, mentala och sociala välbefinnande.

Vad gäller den mentala hälsan så uppger varannan svensk att förberedelser som att köpa julklappar och planera sammankomster leder till ökad stress. För nära var tredje (30%) är oförmågan att koppla bort jobbet under ledigheten stressframkallande. Dessutom upplever var fjärde (26%) ekonomisk stress inför julklappsköp, och nästan lika många (24%) känner stress kopplat till miljömässig konsumtion.

För många kan helgfirandet också få negativa konsekvenser för den fysiska hälsan. Drygt två av fem (43%) uppger att den här perioden tenderar att leda till överdriven mat- och alkoholkonsumtion. Nästan lika många (41%) försummar också sina motionsvanor under jul- och nyårshelgerna.

Den sociala hälsan påverkas inte i lika stor grad, även om det också här blir vissa konsekvenser. Var fjärde (25%) svensk upplever social överbelastning på grund av ökat umgänge under jul- och nyårshelgen, medan var femte (20%) uppger att känslor av ensamhet och isolering förvärras under denna period. För drygt var tionde (12%) leder helgerna ofta till familjekonflikter.

– Tyvärr kämpar många med stress, ekonomisk press eller ofrivillig ensamhet – och det sätts såklart på sin spets under julen. Att en tredjedel är oförmögna att koppla bort jobbet under ledigheten är också oroväckande. Jag tror att det är otroligt viktigt inte minst för den mentala hälsan att sätta rimliga förväntningar och gränser inför julen, säger Frida Gustafson, ansvarig för hälsofrågor på Essity i Sverige.

Hälsoexpertens tre tips för att undvika stress i jul

1. Planera i förväg. 
Genom att planera kan du undvika sista-minuten-rusningar och ekonomisk press. Det kan tex handla om att göra en realistisk budget, planera inköp av julklappar och mat, samt att schemalägga familjeaktiviteter. Att ha kontroll ger lugn.

2. Prioritera och säg nej när det behövs. 
Kom ihåg att du inte kan göra allt. Prioritera de aktiviteter och traditioner som är viktigast för dig och din familj, och var inte rädd för att säga nej till inbjudningar som kan orsaka onödig stress eller som inte känns meningsfulla.

3. Ta tid för återhämtning. 
Schemalägg tid för vila och avkoppling under julperioden. Det kan innebära att ta en paus från sociala medier, göra avkopplande aktiviteter som att läsa en bok eller ta en promenad, eller bara tillåta dig själv att göra ingenting för en stund

Från undersökningen:

  • 50% upplever ökad stress till följd av julklappsinhandling och förberedelser inför sammankomster 43% uppger att helgerna tenderar att leda till överdriven mat- och alkoholkonsumtion
  • 41% försummar sina motionsvanor under jul- och nyårshelgerna
  • 30% upplever stress pga oförmågan att koppla bort jobbet under ledigheten26% upplever ekonomisk stress inför julklappsköp
  • 25% upplever social överbelastning på grund av ökat umgänge under jul- och nyårshelgen 24% upplever stress kopplat till miljömässig konsumtion
  • 20% upplever att känslor av ensamhet och isolering förvärras under denna period
  • 12% uppger att jul- och nyårshelgerna ofta leder till familjekonflikter

Hälsa/Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Essity
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 november- 3 december 2023. Totalt intervjuades 1109 personer i åldern 18-65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel. Media och andra intressenter är välkomna att använda informationen i det här pressmeddelandet på det sätt som önskas, med källhänvisning till Essity/Sifo.

You must be logged in to post a comment Login