- Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
- Örebro Hockey räckte inte hela vägen
- De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
- Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
- Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
- Tillsammans för ett tryggare Kumla
- Länsråd Anna Olofsson lämnar Länsstyrelsen i Örebro län
- Amy Loutfi blir ny programdirektör för miljardsatsningen WASP
- Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
- Gamers kan omvandla digitala tillgångar ”skins” till hemelektronik
JUICE – snart på väg mot Jupiters isiga månar
JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) är en europeisk rymdsond planerad för uppsändning år 2022 med ankomst till Jupiter år 2029. Under tre år kommer JUICE göra detaljerade observationer av den stora gasplanetens största steniga månar: Ganymedes, Callisto och Europa. Bland de sammanlagt tio vetenskapliga instrumenten ombord på JUICE är två utvecklade och byggda i Sverige.
Ett av den europeiska rymdorganisationen, ESA:s, stora kommande rymdprojekt ska nästa år börja sin färd mot solsystemets största planet, Jupiter. Den enorma gasjätten med sina isiga månar bildar ett slags solsystem i miniatyr, vilket JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) ska undersöka med hjälp av tio instrument. Jupiters atmosfär består mestadels av vätgas och heliumgas, som solen.
Forskarna hoppas kunna studera månarna för att få en del svar på hur just ett solsystem bildas i universum men ESA:s övergripande mål med JUICE är att studera om det finns förutsättningar för liv under de frusna hav som finns på några av de största, steniga, månarna Ganymedes, Callisto och Europa. Jupiter har 8 så kallade reguljära månar som går att jämföra med vår egen, men runt planeten snurrar sammanlagt 79 bekräftade stenar i kartlagda omloppsbanor. Jupiters största måne, Ganymedes, är faktiskt större än solsystemets innersta planet Merkurius.
Sedan drygt tio år har forskarna och ingenjörerna på Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna och Uppsala haft det ärofyllda uppdraget att ta fram flera avancerade delar och sensorer som ska flyga ombord på JUICE. IRF fick kontraktet i stor konkurrens med forskargrupper från hela Europa. Det är fler än 15 europeiska länder, samt USA och Japan som medverkar i arbetet med JUICE. IRF i Kiruna ansvarar för instrumentet PEP, Particle Environment Package, medan IRF i Uppsala leder RPWI, Radio and Plasma Wave Investigation.
På IRF görs allt från utveckling till färdig produkt. Det började med en idé och ett par forskningsfrågor och därefter har man gjort både ritningar, beräkningar, simuleringar, tillverkning av mekaniska delar, elektronik, integration och tester av olika slag.
– JUICE-missionen är det största uppdraget i IRF:s historia. Förutom de två sensorerna till PEP som tillverkas här i Kiruna så görs ett annat instrument, RPWI på IRF i Uppsala. Det är både prestigefullt och ovanligt att ett och samma institut får med två olika instrument på en sådan här mission, säger Stas Barabash, föreståndare för IRF och huvudansvarig för PEP.
När JUICE skickas i väg hösten år 2022 tar det omkring åtta år innan farkosten är framme vid gasjätten Jupiter med sitt extremt kraftfulla magnetfält. Därefter ska JUICE placera sig i bana för att kunna studera Ganymedes, Callisto och Europa. Slutligen är planen att krascha JUICE på Ganymedes. JUICE beräknas nå fram till Jupiter i oktober 2029 och börjar då göra mätningar. Den information som instrumenten ombord samlar in analyseras och bidrar till vetenskapliga upptäckter fram till åtminstone år 2050.
Instrumentpaketet PEP
PEP, Particle Environment Package, ska studera växelverkan mellan rymden och Jupiters isiga månar. Instrumentet, med sina olika sensorer, ska undersöka hur neutrala och laddade partiklar, exempelvis joner, elektroner och atomer, beter sig i magnetosfären och de elektriska fält som finns i Jupitersystemet.
Instrumentet RPWI
RPWI, Radio and Plasma Wave Investigation, ska bland annat mäta magnetiska och elektriska fält på Jupiters månar för att kunna dra ytterligare slutsatser om hur magnetosfären fungerar. Särskilt hur magnetfälten kan ge upphov till nya fenomen. Förhoppningen med RPWI är att kunna bidra till att kartlägga eventuella havsströmmar under månarnas istäcke.
Regionalt
Örebronyheter
Källa: Rymdstyrelsen
Related Posts
Latest News
-
Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Örebro Hockey räckte inte hela vägen
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Grovt våldsbrott har inträffat i södra Örebro (Uppdatering)
Flertalet polispatruller är beordrade och har anlänt en misstänkt brottsplats...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
I Örebro län kryllar det av duktiga skrivande unga, under...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
Att möta befolkningens behov av hälso- och sjukvård på smartast...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
Den 15 november står Östra Bangatan färdig efter en omfattande...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Tillsammans för ett tryggare Kumla
Fredag den 15 november är det dags för årets trygghetsdag...
- Posted november 14, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login