Jobbångest – rätt åt dig

By on 14 augusti, 2023
Arkivbild

Låt mig gissa, du sitter där med lite extra jobbångest nu. Speciellt du som så många andra går tillbaka till jobbet idag måndag efter en lång och skön semester.

Du sitter där med en klump i magen, med tankarna på alla de krav som kommer att ställas på dig och allt det där som du borde gjort i innan sommaren.

Det är rätt åt dig!

Ja, inte som ett straff för att du var lite lat i juni, eller att du inte har kollat av och svarat på mail under semestern så att du har 572 mail som väntar. Absolut inte.

Nej, du förtjänar det för att din måndags/åter-till-jobbet-efter-semesterångest behövs för att du ska fungera och må bra på jobbet på måndag. Den ångest, eller snarare uppvarvning och oro du känner är ditt sätt att förbereda dig på och ställa in dina kognitiva funktioner, ditt stressystem och för all del även förbereda magen på surkaffet ur automaten. Allt för att du ska vara redo att möta just de krav som arbetet för med sig.

Allt är nämligen inte enkelt, och det hjälper inte att försöka tänka positivt för att saker och ting ska ordna sig. Inget ordnar sig. Någon måste göra det. Och den som lyckas bäst är den som är förberedd för det.

”Tänk positivt”-maffian har under många år fått härska fritt på våra arbetsplatser och bli inte förvånad om du på måndag i fikarummet hittar en glansig inbjudan till en digital ”inspirationsföreläsning” där någon leende guru ska berätta sin självupplevda historia och beskriva hur du ska övervinna livets alla förtretligheter om du bara ”tänker positivt”, ”sätter höga mål” eller ”lever i nuet”

Visst, din arbetsgivare bjuder gärna dig och dina arbetskamrater på en halvdag i en nedsläckt salong, där du kan få dig ett gott skratt åt föreläsarens små anekdoter. Anekdoter som av någon anledning oftast innehåller en rolig passage och avslutas med någon som liknar med en klämkäck slogan ni ska använda då det känns tungt

För det första funkar det inte så. Speciellt inte eftersom de exempel som dras på dessa inspirationsföreläsningar är konstruerade, eller åtminstone anpassade för att i första hand locka till skratt och få dig att köpa föreläsarens bok.

För det andra, visst lyssnar du på denna föreläsning med blandade känslor. Du skrattar med, men samtidigt tänker du att ”så enkelt är det inte”, eller ”försök leva i nuet med ett heltidsjobb, 4 ungar som ska skjutsas hit och dit” osv. Det paradoxala inträffar att din kritiska sida slår till och bromsar det flöde av inspiration som det var meningen att du skulle känna. Du får till och med lite ångest för att du inte kan ta till dig av det budskap som försöker förmedlas.

Grattis du fungerar.

För till skillnad mot den tandblekta föreläsaren ska du tillbaka till en annan verklighet. Din verklighet som föreläsaren sällan kan förstå hur den är. En verklighet där det inte räcker med att tänka positivt, sätta höga mål eller leva i nuet. I en verklighet där det DU måste ta ansvar för att saker och ting blir gjorda, att omsätta eventuella positiva tankar och höga mål i konkreta resultat och planera för framtiden, långt bortom nuet.

Det ÄR belastande, men det går att klara av. Om du förbereder dig. På att det kan gå åt helvete, att det blir jobbigt och att du kanske inte kommer att hinna klart i tid. Allt det där som låter allt annat än det positiva som optimisten tycker du ska tänka på.

Det är detta som måndagsångesten är till för. Den kommer att ge dig en möjlighet att förbereda dig på allt skit som kommer i morgon då du kliver in på jobbet.

Och kommer det ingen skit, ja då är det ju bara att tacka och ta emot.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Mattias Lundberg
Text: Mattias Lundberg
Mattias Lundberg är Leg, Psykolog, Leg Psykoterapeut, Docent i Psykologi vid Umeå Universitet, Författare, Föreläsare och Moderator.

You must be logged in to post a comment Login