Jobba extra lönar sig minst i Sverige

By on 11 februari, 2017

I den nya rapporten “Världens högsta marginalskatt” har Timbros tillträdande chefsekonom Jacob Lundberg kartlagt den effektiva marginalskatten i 31 länder. Med den effektiva marginalskatten avses alla skatter som påverkar hur mycket en människa vill arbeta, från arbetsgivaravgifter till bensin- och andra punktskatter.

En läkare exempelvis betalar i dag 60 kronor i inkomstskatt på varje extra hundralapp han eller hon tjänar. Det är högst i världen. Men fler skatter påverkar hur mycket man vill jobba och räknar man in dem blir siffran högre, säger Jacob Lundberg.

I undersökningen kommer Sverige ut som sämst. Den genomsnittliga effektiva marginalskatten är 58 procent, Sverige har 75 procent. I Danmark och Norge får en höginkomsttagare behålla upp till 40 procent mer av en löneökning och i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna så mycket som 60–70 procent mer.

Författaren uppmuntrar regeringen till att normalisera skattenivåerna.

Avskaffar man den statliga inkomstskatten och behåller jobbskatteavdraget även för högre inkomster skulle Sverige normaliseras och vi skulle få samma skattenivå som genomsnittet i vår undersökning.

Fakta: Effektiv marginalskatt på höga inkomster i några länder
Effektiv marginalskatt är total skatt inklusive inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och skatt på konsumtion.

Sverige: 75 %
Finland: 72 %
Frankrike: 69 %
Danmark: 66 %
Norge: 63 %
Storbritannien: 59 %
Tyskland: 57 %
Australien: 55 %
USA: 48 %
Nya Zeeland: 44 %

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login