Italien tvingar Panama att stoppa räddningsfartyget Aquarius

By on 25 september, 2018
Fotograf: Maud Veith/SOS Méditeranée

Sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser i samarbete med SOS MEDITERRANEE får inte längre segla under Panamas flagga. Efter ekonomiska och politiska påtryckningar från den italienska regeringen drog panamanska myndigheter i lördags in fartygets registrering.

För att fartyget ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete kräver nu både Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERRANEE att EU försäkrar Panama att de italienska hoten är ogrundade eller omedelbart ser till att fartyget får en annan flagga att segla under.

I ett officiellt uttalande från Panama Maritime Authority (PMA) meddelades i lördags att Italiens regering ställt krav på ”omedelbara åtgärder” mot fartyget Aquarius. I meddelandet stod att ”det är tyvärr nödvändigt att vi avregistrerar Aquarius, då det innebär politiska problem för Panamas regering och för den panamanska flottan att lägga till i Europa”. Beskedet kom trots att fartyget uppfyller maritim standard och möter de höga tekniska krav som behövs för att få segla under Panamas flagga.

Före avregistreringen var Aquarius det enda icke-statliga sök- och räddningsfartyget på centrala Medelhavet. Panamas besked innebär att hundratals män, kvinnor och barn riskerar att dö till havs. Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERANNEE fördömer agerandet som ytterligare ett bevis på hur långt den italienska regeringen är beredd att gå. Människor kommer fortsätta att drunkna på Medelhavet, men nu kommer det inte längre att finnas några vittnen.

– Europas ledare verkar inte ha några skrupler överhuvudtaget längre och sätter sina politiska intressen över människoliv, säger Karline Klejer, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare.

– Denna tragedi måste få ett slut, men det kan bara ske om EU:s regeringar tillåter Aquarius och andra sök- och räddningsfartyg att fortsätta med sina insatser och bära vittnesmål om det som sker på Medelhavet.

Hittills i år har fler än 1 250 personer drunknat när de försökt korsa centrala Medelhavet. Rutten har blivit allt farligare. De som försöker ta sig över Medelhavet idag löper tre gånger större risk att drunkna än 2015. Antalet dödsfall är sannolikt ännu högre, eftersom många drunknar utan att deras död registreras av myndigheter eller FN-organ.

Samtidigt stoppar den libyska kustbevakningen – som stöds av EU – allt fler flyktingar, migranter och asylsökande på internationellt vatten för att föra dem tillbaka till Libyen. Detta strider mot både internationella sjölagar och internationell flyktingrätt enligt vilka dessa personer ska föras till en säker hamn. Istället tvingas de tillbaka till omänskliga förhållanden i libyska fångläger. Dessa fångläger har blivit ännu farligare för de som hålls där sedan strider blossat upp i Tripoli.

58 räddade ombord
Beskedet om avregistrering från Panama nådde besättningen på Aquarius under en räddningsinsats på centrala Medelhavet. Under de senaste dagarna har Aquarius hjälpt två båtar i sjönöd och har nu 58 överlevande ombord. Flera är psykiskt utmattade till följd av vad de har upplevt till havs och i fångenskap i Libyen. Nu måste de få gå i land i säkerhet i enlighet med internationella sjölagar. Både dessa och tidigare räddningsaktioner som Aquarius genomfört har skett med full insyn och enligt anvisningar från relevanta sjöräddningscentraler. De har också alltid utförts i enlighet med internationella sjöfartskonventioner.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login