IT-pussel för ett hållbart samhälle

By on 25 september, 2013

Hannu Larsson forskar om IT i offentlig verksamhet. I dag har varje kommun, landsting och myndighet oftast sina egna IT-system och det gör det svårt att samverka, kostar pengar och leder till dålig service. Men varför är det så svårt?

– Jag forskar inom ämnet informatik. Ett ämne som är okänt för många, säger Hannu Larsson.

Informatikerns fält ligger mellan dataingenjörens och samhällsvetarens. Datorn ses som ett verktyg, men forskningens grundtanke är att förändra människors vardag.

– Många tror att det bara handlar om teknik men i min roll pratar jag med människor som arbetar med att utforma system. Jag programmerar alltså inte och jobbar inte i systemen. Personligen är jag inte teknisk alls, säger Hannu Larsson.

Underlätta för människor
Han har tidigare läst digital mediedesign på Tullängsskolan och sociologi samt statsvetenskap vid Örebro universitet.

– Sedan halkade jag in på informatiken för att jag blev intresserad av att läsa en masterutbildning i e-förvaltning. Jag är intresserad av att förstå hur organisationer fungerar eller i vissa fall inte fungerar. Att förstå strukturen i samhället och vilken roll IT kan spela, säger Hannu Larsson.

– Informatik passar mig eftersom det handlar om att kommunicera och ha mycket kontakt med människor.

Hannu Larsson undersöker hur man inom offentlig sektor kan använda gemensamma system på bästa sätt. Målet är att underlätta för människor och att det samtidigt blir mer effektivt och miljövänligt.

Indiana Jones
Det är lätt att tro att det framför allt krävs en strukturerad person för jobbet men Hannu beskriver sig själv som lugn, nyfiken och kreativ. På fritiden syr han gärna och arbetar med hantverk.

– När jag var yngre ville jag bli arkeolog precis som Indiana Jones. Som forskare är jag kanske inte Indiana Jones men liksom arkeologen gräver forskaren i allra högsta grad fram saker. Tolkande forskning handlar om att gräva – och om att pussla. Det kommer jag berätta mer om på Forskar Grand Prix.

– Som forskare måste man vara nyfiken och engagerad. Ibland tröttnar jag men då gäller det att hitta energi för att fortsätta grotta ner sig. För jag vet att det vänder och då tycker jag att det är roligt igen.

– Det viktigaste är trots allt att vara öppen och kunna ge sig in på något som man inte vet vart det ska landa. Det är ju det som gör forskning så spännande!

Forskar Grand Prix
Forskar Grand Prix är en nationell tävling i konsten att tala om forskning. Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? På bara tre minuter ska forskaren berätta om sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury bestämmer tillsammans vem som vinner. En av nio deltävlingar äger rum i Örebro. Finalen är i Stockholm den 5 december.

Örebronyhetet

You must be logged in to post a comment Login