- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Irland visar störst digital mognad inom distansvård
Ny europeisk studie från BearingPoint undersöker digital upplevelse bland diabetespatienter (typ 2) och visar på digital mognad och förväntningar på hälso- och sjukvården.
I går presenterar managementkonsultfirman BearingPoint resultaten från sin studie ”Digital maturity in distance care – a patient experience” som har undersökt digital mognad och förväntningar bland mer än 1300 diabetespatienter (typ 2) inom åtta länder: Finland, Frankrike, Irland, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Tyskland.
Studien är baserad på en patientresa i fyra faser – från symptom till löpande kontroll efter genomförd behandling: undersökning, diagnos, behandling och övervakning. Digital mognad för varje fas beskrivs i studien och även en jämförelse bland de deltagande länderna.
De viktigaste resultaten från studien är följande:
- Fasen “övervakning” är den fas i patientresan som visar högst digital mognad även om den bara når upp till en ”tillräcklig” nivå.
- Fasen “undersökning” visar förbättringspotential. De flesta patienter känner varken till eller har tillgång till digitala verktyg för att förebygga sjukdom. I fem av de åtta länderna i studien känner majoriteten av patienterna inte till något initiativ inom folkhälsa.
- Alla länder erbjuder digitala tjänster för att samla in och dela information mellan patienten och vårdgivaren.
- Nästan nio av tio patienter anser att digitala verktyg, antingen helt eller delvis, ökar förståelsen för sin diagnos och stödjer behandlingen.
- Mer än 75% av patienterna menar att tillgång till digitala verktyg för sin behandlingsplan av diabetes skulle öka motivationen att följa planen.
- Produkter för medicinsk utrustning används endast av hälften av patienterna. Detta är mycket lägre än användningen av digitala verktyg under behandlingen. De som använder produkter för medicinsk utrustning använder dem kontinuerligt och uppskattar dem mycket.
- Irland når störst digital mognad i varje enskild fas av patientresan, medan Sverige hamnar längst bak i alla fyra faserna. Totalt sett placerar sig dock alla länder relativt lika.
Sverige når lägst resultat av alla länderna i alla fyra faserna av patientresan, vilket ger en indikation om patienternas förväntningar och erfarenheter inom digital distansvård. Den största utmaningen för Sverige finns inom fasen undersökning, men förbättringspotential finns även inom både diagnos och behandling även om vi placerar oss närmare studiens genomsnitt i dessa faser.
Per Yhde, Partner på BearingPoint: “Det är verkligen inspirerande för myndigheter, regioner och vårdgivare att se hur patienterna i Sverige välkomnar en ökad digitalisering av sjukvården. Däremot så har vårdgivarna ännu inte nyttjat möjligheterna som digitaliseringen medför till att bli personcentrerade eller för att använda realtidsdata för att övervaka och agera på avvikelser istället för planerade återkommande besök till enheter inom vården.”
Studien adderar till en ökande mängd bevis om att där digitalisering av diabetesbehandling nyttjas till fullo förbättras kliniska resultat genom ökad patientaktivering, tidigare diagnos och efterlevnad av behandling och självhantering. Digitalisering borde därför stå högt på agendan för berörda huvudmän när det handlar om att förbättra diabetesvården.
Per Yhde, Partner på BearingPoint: “Enligt vår studie så kan 54% av patienterna dela sin information med vårdgivare idag. Med tanke på digitaliseringens genomslagskraft så kommer den här siffran troligtvis att öka under kommande år och göra data till en värdefull tillgång när det handlar om att involvera patienten i sin behandling men även som diskussionsunderlag med vårdgivare för att anpassa och individualisera behandlingen. På så sätt så kan vården bli både mer jämlik och kostnadseffektiv.”
Om studien
BearingPoint har undersökt patienters digitala upplevelse, med fokus på en av de största folksjukdomarna – diabetes (typ 2). Undersökningen har genomförts utifrån ett patientperspektiv och innehöll 49 frågor. Mer är 1300 patienter från åtta länder deltog – Finland, Frankrike, Irland, Norge, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Patientresan som använts i undersökningen består av fyra faser – från symptom till löpande kontroll efter genomförd behandling: undersökning, diagnos, behandling och övervakning.
Världen
Örebronyheter
Källa: BearingPoint
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login