Ingenting som kan beskrivas som en återhämtning

By on 12 april, 2021
Arkivbild.

Logiintäkterna på svenska hotell under mars månad var 66 procent lägre i landet som helhet och 78 procent lägre i Stockholms län jämfört med mars 2019.

Det innebär att hotellnäringen haft 12 raka månader med dramatiskt negativa siffror.

– Den akuta situationen med pandemin måste härdas ut och hanteras, men därefter kommer politiken behöva ta ett stort ansvar för att förutsättningarna att bygga upp en större och starkare besöksnäring förbättras, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat visar att logiintäkterna hos svenska hotell sjunker med 66 procent jämfört med senaste mars-månad utan pandemi, 2019.

Det innebär att hotellens intäkter på månadsbasis faller från 1 603 miljoner kronor till 541.

I mars 2019 var hotellens beläggningsgrad 61 procent, en siffra som i mars 2021 skrevs till 25 procent.

– Än så länge syns ingenting som kan beskrivas som en återhämtning hos hotellen, så krisen består i besöksnäringen. Det sätter fokus på hur viktigt det blir att vara uthållig i de statliga stöden och fortsätta söka sätt att effektivisera utbetalningarna, för den delen har inte fungerat bra, säger. Stefan Westerberg.

I Stockholms län är situationen än mer negativ än i landet som helhet. Logiintäkterna för mars månad backade 78 procent jämfört med mars 2019, från 641 miljoner kronor till endast 142 miljoner kronor.

Beläggningsgraden i motsvarande jämförelse föll från 64 procent till 20 procent.

I så väl Sverige som Stockholms län är snittpriserna per uthyrt rum fortsatt klart lägre än före pandemin.

– Vi är övertygade om att hotellen och det ekosystem av tjänster och upplevelser som är kopplat till det är av otroligt stor viktig för att Sverige och kanske i synnerhet städerna ska vara attraktiva i framtiden, säger. Stefan Westerberg.

– Regering och opposition måste våga vara modiga och sätta en högre ambition än att hantera krisen här och nu. Det vore värdefullt om man öppnade för reformer som på ett strukturellt plan kan stärka förutsättningarna för en viktig svensk basindustri så att det finns förutsättningar att komma tillbaka starkare efter pandemin, säger Stefan Westerberg.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Stockholms Handelskammare

You must be logged in to post a comment Login